(NASA/Bill Ingalls) For copyright and restrictions refer to - http://www.nasa.gov/multimedia/guidelines/index.html

Vier astronauten veilig en wel terug  na eerste nachtelijke waterlanding uit de ruimte sinds de jaren 70

Afgelopen nacht zijn vier astronauten veilig en wel geland in de Golf van Mexico met een capsule van SpaceX. Het gaat om de eerste nachtelijke landing op water sinds de jaren 70. De astronauten hebben een missie van 167 dagen achter de rug aan boord van het Internationaal Ruimtestation ISS.

De vier astronauten: drie Amerikanen en een Japanner werden in november gelanceerd vanop het Kennedy Space Center van de NASA met de SpaceX-capsule Resilience. Na een verblijf van 167 dagen aan boord van het Internationaal Ruimtestation ISS zijn ze nu teruggekeerd.

"Welkom terug op aarde en bedankt dat je met SpaceX gevlogen hebt", klonk het bij het controlecentrum van SpaceX net na de landing. "Wie lid is van ons "frequent flyer"-programma heeft op deze reis 68 miljoen mijlen verdiend", klonk het met een knipoog verwijzend naar een gewone vliegreis.

Bekijk de beelden van de landing, en lees eronder voort:

Videospeler inladen...

De vier astronauten zijn trouwens met een beetje vertraging aangekomen. Normaal gezien zou de crew al woensdag terug moeten geweest zijn, maar door hevige wind is de landing uitgesteld en verplaatst naar een nachtelijke landing. 

Een halfuurtje nadat de capsule in het water terechtkwam, was het bergingsschip ter plaatse om de bemanning uit de capsule te helpen. Een verblijf in de ruimte heeft een zware impact op het lichaam, waardoor astronauten niet zonder hulp uit hun capsule geraken.

Lees voort onder de foto:

(NASA/Bill Ingalls) For copyright and restrictions refer to - http://www.nasa.gov/multimedia/guidelines/index.html

Het ging om de eerste nachtelijke landing op water sinds de jaren 70. De laatste Amerikaanse nachtelijke "splashdown" dateerde van december 1968. Toen landde de crew van Apollo 8 in de Stille Oceaan in de buurt van Hawaii. Dat was trouwens de eerste bemande vlucht in een baan rond de maan, een belangrijke voorbereiding voor de uiteindelijke maanlanding in juli 1969.

Lees voort onder de foto van Apollo 8 na de landing:

1968 AP

De laatste nachtelijke waterlanding staat op naam van de Sovjet-Unie. Halfweg jaren 70 liep de landing van Soyuz 23 bijna faliekant af toen de capsule in een bijna-bevroren meer in Kazachstan terechtkwam en naar de bodem zakte. Door de dikke mist duurde het 9 uur om de capsule te vinden.

De landing was trouwens een noodlanding, nadat de kosmonauten er door technische problemen niet in geslaagd waren om hun doel, het ruimtestation Salyut 5, te bereiken. De twee kosmonauten hebben het avontuur overigens overleefd.

Meest gelezen