Kapelletjes krijgen extra aandacht in de meimaand, Zonhoven een 3D-beeld van een internetheilige

De meimaand is voor de katholieke gelovigen de Mariamaand bij uitstek. Dan zoeken nogal wat mensen een bedevaartsoord op, maar nog meer is het versieren van kleine en grote kapellen dan een traditie. En hoewel het aantal kapellen in Vlaanderen de jongste decennia vermindert, komen er af en toe toch nog bij of worden in ere hersteld, zo ook in Beringen en in Lummen. En in Zonhoven komt er een 3D-beeld van een internetheilige.

In Paal, Beringen, werden onder impuls van de pastoor twee kapelletjes in ere hersteld. 

In de nis aan de ingang van het Spectrumcollege campus Paal is opnieuw een Mariabeeld geplaatst.  En de kapel in de Kapelstraat in het centrum werd vernieuwd. De kapel lag er de voorbije jaren wat verwaarloosd bij en werd nu opgeknapt en geverfd. Ook werd een nieuw en groter Mariabeeld geplaatst. 

Coronakapel

In Lummen zit Francis Kenens alias uitvinder Francie Plastic niet verlegen voor nieuwe initiatieven. "Op 1 mei heb ik allicht het eerste coronakapelletje van Lummen tegen een boom gehangen naast de randparking van de Ringlaan. Misschien is het zelfs het eerste exemplaar van heel Vlaanderen. Tegenover de parking bevindt zich het woonzorgcentrum Frederickxhof en daar kreeg ik het beeldje dat ik zaterdag heb opgehangen", zo legt hij uit. Het is de bedoeling dat de bejaarde bewoners van het woonzorgcentrum naar het kapelletje kunnen komen, maar ook andere Lummenaren zijn hier natuurlijk welkom, benadrukt de ontwerper.

3D-beeld In Zonhoven

De pastoor van Zonhoven gaat een nieuw heiligenbeeld in 3D laten printen. Het gaat om een beeld van de patroonheilige van de jongeren en het internet. "Vorig jaar is de 16-jarige Carlo Acutis uit Italië heilig verklaard. Hij is de eerste heilige met een internetadres", zegt priester Wim Simons. "We willen die moderne heilige hier een plaats geven, maar er zijn nog geen beelden van. En we zijn nu van plan om van hem een 3D-beeld te maken. , Dat is ook iets modern en iets nieuws wat wel toepasselijk is voor die heilige. Hij is een patroonheilige voor de jeugd, voor de communicanten, de vormelingen en de misdienaars, en ik denk dat hij ons wel kan aanzetten in deze tijd om een voorbeeld te vinden in deze kerel", besluit Simons.

Meest gelezen