Liveblog: Cijfers gaan verder de goede richting uit, onderzoek naar oorzaak overlijden van 2 patiënten in ziekenhuis Maastricht

De daling in het aantal ziekenhuisopnames zet zich verder door. De voorbije week zijn dagelijks gemiddeld 193 coronapatiënten opgenomen, 18 procent minder dan de week ervoor. Het totale aantal patiënten in de ziekenhuizen en het aantal patiënten op intensieve zorg neemt ook langzaam af. In Maastricht komt er een onderzoek naar de dood van twee covidpatiënten na het uitvallen van hun zuurstoftoediening. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Minstens een patiënt overleden door stroomstoring in ziekenhuis Maastricht

Bij de dood van ten minste een coronapatiënt heeft de stroomstoring in het ziekenhuis in Maastricht, in de nacht van donderdag op vrijdag, een rol gespeeld. Bij een tweede patiënt die na de stroomuitval stierf, wordt dat niet uitgesloten. Dat heeft de directie van het Maastricht UMC+. Als gevolg van de stroomstoring viel hun zuurstoftoediening uit.

De stroomstoring bleef volgens de directie beperkt tot een kamer met vier patiënten op een verpleegafdeling. De andere twee zouden geen nadelige gevolgen hebben ondervonden.      Hoe lang de stroom er al af was voordat het probleem werd vastgesteld, is nog onduidelijk. Evenmin kon de ziekenhuisleiding vertellen wat de oorzaak van de storing was.

Een nabestaande van een van de slachtoffers dringt aan op een onafhankelijk onderzoek naar het overlijden van de twee patiënten. Het ziekenhuis is gestart met een eigen intern onderzoek. "De Inspectie kijkt met ons mee", zegt voorzitter Helen Mertens van de Raad van Bestuur van het MUMC+. "De inspectie besluit vervolgens of een extern onderzoek nodig is." De resultaten van het interne onderzoek zijn over enkele weken bekend.

Videospeler inladen...

Cijfers op zondag: aantal opnames in het ziekenhuis is sterker aan het dalen

De daling in het aantal ziekenhuisopnames zet zich verder door. Tussen 25 april en 1 mei werden elke dag gemiddeld 193 coronapatiënten opgenomen, dat is een daling met 18 procent op weekbasis. Het totale aantal patiënten in de ziekenhuizen en het aantal patiënten op intensieve zorg neemt ook langzaam af. En een verdere daling zien we ook bij de besmettingen. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van het gezondheidsinstituut Sciensano.

 • Van 25 april tot en met 1 mei werden elke dag gemiddeld 193 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dat is 18 procent minder dan de week ervoor. Tussen 18 en 24 april waren er gemiddeld 234 opnames per dag. Het is al de zevende dag op rij dat het aantal ziekenhuisopnames daalt, de daling blijft ook significant.
 • Gisteren, zaterdag 1 mei, meldden de ziekenhuizen 195 opnames (+4 in vergelijking met vrijdag 30 april). 278 patiënten (-43) konden dan weer het ziekenhuis verlaten. De cijfers hebben betrekking op vrijdag.
 • De ziekenhuizen rapporteerden gisteren een totaal van 2.593 covidpatiënten in het ziekenhuis (-114 in vergelijking met wat ze vrijdag rapporteerden). Dat is het laagste aantal in een maand tijd, op 27 maart lagen 2.568 patiënten in het ziekenhuis. Op weekbasis is het totale aantal patiënten in het ziekenhuis gedaald met 9 procent.
 • 824 covidpatiënten (-31) liggen op intensieve zorg, 486 (-25) hebben beademing nodig. Het aantal patiënten op intensieve zorg blijft licht achteruitgaan. Op weekbasis is het aantal opnames op de afdelingen gedaald met 7 procent, het aantal patiënten dat aan de beademing ligt is gedaald met 4 procent.
 • Ter vergelijking: op 20 februari lagen 315 patiënten op intensieve zorg. Dat aantal was het laagste sinds het begin van de derde golf.
 • In de week van 22 tot en met 28 april overleden elke dag gemiddeld 40 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat cijfer is met 1,5 procent gestegen in vergelijking met de week ervoor. Tussen 15 en 21 april waren er gemiddeld 39 overlijdens. De teller van het totale aantal doden in ons land staat op 24.258.
 • Tussen 22 en 28 april werden per dag gemiddeld 3.121 nieuwe besmettingen bevestigd, dat is 14 procent minder dan de week ervoor. Het aantal bevestigde besmettingen blijft dus verder afnemen. Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land al 993.434 besmettingen geregistreerd.
 • Tussen 22 en 28 april werden dagelijks gemiddeld 45.400 tests afgenomen. Dat is 8 procent meer dan de week ervoor. Het gemiddelde aantal tests blijft dus nog stijgen, allicht een gevolg van de heropstart na de paasvakantie.
 • De positiviteitsratio (het aantal positieve testen op het totale aantal testen) tussen 22 en 28 april bedraagt 7,9 procent (1,7 procent minder dan de week ervoor). Dat betekent dat net geen 8 op de 100 van de afgenomen testen positief waren en dat er dus nog altijd veel virus in omloop is. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO vindt een ratio boven 5 zorgwekkend.
 • De R-waarde of het reproductiegetal, het cijfer dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, zit momenteel op 0,89. Dat betekent dat elke persoon die besmet is met het coronavirus gemiddeld minder dan 1 andere persoon besmet. Als de R-waarde onder de 1 daalt, krimpt de epidemie. Stijgt de R-waarde boven de 1, dan groeit de epidemie. De R-waarde zat in januari ónder de 1.
 • Eergisteren, op zaterdag 1 mei (de dag met de meest recente beschikbare cijfers) hadden 3.055.382 mensen in ons land minstens één prik gekregen. Dat is 33,3 procent van de volwassen bevolking. 829.376 van hen zijn volledig beschermd.

Je kunt de meest recente grafieken van de besmettingen, de overlijdensziekenhuisopnames en tests terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano.

Cijfers over het aantal geleverde vaccins en het aantal toegediende vaccins vindt u bij het FAGG (Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten) en bij Sciensano. Dat zijn federale cijfers, de Vlaamse vaccinatieteller toont hoeveel mensen in Vlaanderen gevaccineerd zijn.  

Wat is de positiviteitsratio en hoe moeten we die interpreteren? Dat kan je hier lezen.

Wallonië plant nieuwe versnelling in vaccinatieschema

Wallonië plant volgende week een nieuwe versnelling in zijn vaccinatieschema tegen het coronavirus. Dat heeft minister van Gezondheid Christie Morreale (PS) bekendgemaakt.

Indien alle leveringen worden bevestigd zal Wallonië meer dan 230.000 dosissen toedienen. Vorige week waren dat er 170.000. Het gewest zal al zijn theoretische capaciteit activeren om tot 155 vaccinatielijnen te komen. 

Het is ook de bedoeling het ritme van de vaccinaties op te krikken, zodat elke toediener tot 25 inentingen per uur kan toedienen. Met de creactie van nieuwe lijnen moet het mogelijk worden tot 400.000 inentingen per week te komen.

Fransen genieten vanaf morgen van versoepelingen

Morgen kunnen de Fransen genieten van versoepelingen van de maatregelen in de strijd tegen de coronapandemie.

Het is opnieuw toegestaan zich verder dan 10 km van huis te begeven.

Middelbare scholen heropenen, al of niet met alternerend fysiek en afstandsonderwijs. De avondklok, die om 19 uur in gaat, bllijft evenwel van kracht.

De versoepelingen zijn mogelijk dankzij een trage daling van het aantal hosptalisaties.

Het medisch korps roept de Fransen op hun gedrag hoe dan ook niet te laten verslappen.

In principe zijn er op 19 mei verdere versoepelingen.

FOTO: Koopzondag lokt veel volk naar De Meir in Antwerpen

Tien Nederlanders in airbnb in Ham krijgen elk een coronaboete

De lokale politie van de zone Beringen-Ham-Tessenderlo heeft dit weekend tien Nederlanders getrakteerd op een coronaboete. De leden van een studentenvereniging verbleven in Ham in een airbnb. Ze waren allemaal lid van dezelfde studentenvereniging, maar behoorden niet tot dezelfde bubbel. Ze hadden hun verblijf geboekt via de website van airbnb.

De Nederlanders kregen elk 250 euro boete. De eigenaar was op de hoogte van het verblijf van de studenten en daarom kreeg ook hij een proces-verbaal. Met het bezoek van de politie kwam er een einde aan het vakantieverblijf van de tien Nederlandse vrienden.

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau na La Boum 2: "Crapuleus gedrag"

"Dit is crapuleus gedrag waarvoor ik geen enkel begrip kan opbrengen." Zo reageert Vooruit-voorzitter Conner Rousseau in VTM Nieuws op La Boum 2, het illegale evenement zaterdag in het Ter Kamerenbos in Brussel. Hij vindt dat de deelnemers een grote groep jongeren die zich wel aan de regels houdt, in een slecht daglicht plaatst. "Ik vraag me soms af waar die ouders zitten", aldus Rousseau.

Tijdens het illegale feest dat regelrecht indruiste tegen de coronavoorschriften werden 132 aanhoudingen verricht. Er vielen ook opnieuw verscheidene gewonden. "Iedereen wil terug naar de vrijheid, maar dit is je eigen ramen ingooien", reageert de Vooruit-voorzitter. "We moeten stap voor stap meer mogelijk maken, maar dit kan echt niet."

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Internationale hulp voor India komt op kruissnelheid

Deze week is er vanuit meer dan 40 landen internationale hulp op gang gekomen voor India. Een vliegtuig vanuit de VS landde vrijdag in New Delhi met 400 zuurstofflessen en 1 miljoen coronatesten. Zaterdag bracht ook een Duits vliegtuig hulp naar het Aziatische land. En zondag arriveerde een vliegtuig uit Frankrijk met aan boord onder meer 28 ton aan medische apparaten.

AFP or licensors

Internationale campagne op Facebook en Instagram moet Vlaamse kunststeden promoten

Er komt een campagne op socialemediakanalen Facebook en Instagram om de Vlaamse kunststeden Antwerpen, Brugge, Gent, Leuven en Mechelen internationaal in de verf te zetten. Dat hebben Toerisme Vlaanderen en minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) bekendgemaakt.

Het toerisme in de kunststeden kreeg tijdens de coronacrisis zware klappen, omdat ze traditioneel vooral buitenlandse toeristen aantrekken. Dat internationaal toerisme lig al meer dan een jaar zo goed als lam. "De coronacrisis zette de wereld op pauze. Maar nu alles terug stilaan op gang komt willen we de troeven van onze Vlaamse kunststeden internationaal in de kijker zetten", aldus minister Demir.

Centraal in de campagne staan 10 T-shirts met een slogan. Denk aan: "All roads lead to Rome. All catwalks start in Antwerp".

De campagne is in eerste instantie gericht op de buurlanden, en is een opstap naar een veel grotere toeristische campagne van 3 jaar.

© Karol Kozlowski - creative.belgaimage.be

Balans na La Boum 2: 132 mensen opgepakt, niemand ter beschikking gesteld van het parket

De Brusselse politie heeft na het illegale evenement La Boum 2 in het Ter Kamerenbos uiteindelijk 132 mensen aangehouden. Dat meldt een woordvoerster van de politie.

Het gaat om 127 administratieve aanhoudingen en 5 gerechtelijke, onder meer wegens gewapende weerspannigheid, bedreigingen en verkoop van verdovende middelen. Van de 5 mensen die gerechtelijk aangehouden zijn, werd één iemand al verhoord en vrijgelaten. De anderen zullen nog ondervraagd worden, maar niemand wordt ter beschikking gesteld van het parket.

La Boum 2 trok duizenden deelnemers. Omdat de coronamaatregelen niet werden gerespecteerd en het te druk werd, begon de politie rond 18 uur met de ontruiming van Ter Kamerenbos. Pas rond 21 uur keerde de rust terug. Een 25-tal mensen raakten gewond: 10 bij de politie en 15 bij de deelnemers.

Meest gelezen