BEKIJK - Op café met Baantjer en als toeristische gids in Brugge: overleden auteur Pieter Aspe in 5 video's

Misdaadauteur Pieter Aspe, Pierre Aspeslag, is gisteren overleden. Hij was een van de best verkopende schrijvers die Vlaanderen ooit gekend heeft. We doken in ons archief en vonden deze momenten terug: van zijn ontmoeting met collega-auteur Appie Baantjer tot de lancering van Aspes laatste boek.

In 2006 kwamen de twee meest succesvolle misdaadauteurs van de lage landen samen: de Nederlander Appie Baantjer en Bruggeling Pieter Aspe. Baantjer ken je misschien van de gelijknamige televisiereeks rond inspecteur De Cock, "met C-O-C-K", die in Amsterdam moorden oplost. Ze hebben het onder meer over elkaars werk en over succes in een literair genre waar sommigen soms neerbuigend over doen.

Bekijk de reportage uit "De rode loper", en lees eronder voort:

Videospeler inladen...

Pieter Aspe is als schrijver begonnen toen hij conciërge was van de Heilige Bloedkapel in Brugge. De West-Vlaamse hoofdstad speelt een belangrijke rol in de boeken van Aspe, want het is daar dat hoofdpersonage inspecteur Pieter Van In zijn moorden oplost. In "Vlaanderen Vakantieland" leidt hij ons via zijn boeken vanuit zijn stamcafé, bij een Duveltje, rond in de stad.

Bekijk het fragment uit "Vlaanderen Vakantieland", en lees eronder voort:

Videospeler inladen...

40 boeken had Pieter Aspe voorzien in zijn misdaadreeks "Van In". Maar boek 39 zou hij nooit afwerken. Door het verlies van zijn echtgenote en soulmate Bernadette kreeg hij het boek niet af. Hij zou meteen schakelen naar boek 40, zo vertelde hij in "Van Gils en Gasten" en later bij het uitkomen van het boek in "Het journaal".

Bekijk de fragmenten, en lees eronder voort:

Videospeler inladen...

In het Eén-programma "Bargoens" is Aspe heel open over het verlies van zijn vrouw. Aan documentairemaker Eric Goens vertelt hij hoe hij uit de put is geraakt na het verlies. "Je hebt maar twee mogelijkheden. Ofwel blijf je in de ravijn zitten, ofwel klim je omhoog", zegt hij onder meer.

Bekijk hier een fragment uit "Bargoens", en lees eronder voort:

Videospeler inladen...

In 2018 wilde Aspe niet meer naar de Boekenbeurs komen, onder meer omdat hij de toegangsprijs voor bezoekers te duur vond. In "Van Gils & Gasten" legt hij uit wat er zou moeten veranderen. Bij de openingsavond enkele dagen later wordt hij toch gespot door onze journaalploeg.

Bekijk de fragmenten hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen