"Stil in het heden met een zoete glimlach om ons schone verleden", hulde aan overleden schrijver Pieter Aspe

Het overlijden van misdaadschrijver Pieter Aspe (68) maakt veel reacties los. Acteurs, schrijvers en politici brengen op hun eigen manier hulde. "Stil in het heden met een zoete glimlach om ons schone verleden", schrijft acteur Herbert Flack. "Een innemend man met een virtuoze pen", klinkt het bij Vlaams minister-president Jan Jambon. "Dank je om mij gezien te hebben wanneer iedereen langs me heen keek", zijn de woorden van schrijver Ish Ait Hamou. 

Pieter Aspe, bekend van de misdaadromans over commissaris Van In, is gisteren overleden in Brugge. Hij is 68 jaar geworden en kampte vorig jaar al een tijdje met gezondheidsproblemen.

Aspe is een van de bekendste en meest verkopende auteurs van ons land, zijn boeken over Van In gingen als zoete broodjes over de toonbank en hij won ook meerdere prijzen. Zijn overlijden maakt dan ook veel reacties los.

Herbert Flack, de acteur die de rol van commissaris Van In vertolkte in de televisiereeks "Aspe" op VTM, brengt een poëtisch eerbetoon op Facebook: "Stil in het heden met een zoete glimlach om ons schone verleden."

"Hij was een grappige, fijne man" zegt Flack in "De zevende dag". "Hij kon het goed verwoorden, met humor en met scherpte. Ik had zijn boeken gelezen, maar ik had nooit gedacht dat het personage Van In op mijn pad zou komen. Hij heeft mij gekozen."

Hoe Pieter Aspe Herbert Flack heeft geraakt en geïnspireerd, kan je in dit fragment zien, het artikel gaat daaronder voort:

Videospeler inladen...

Schrijver Ish Ait Hamou beschrijft hoe belangrijk Pieter Aspe is geweest voor zijn eigen carrière als auteur. "Je gaf me de bevestiging van wat ik dacht te weten, maar niet helemaal zeker van was. Dat schrijven mijn ding was. (...) Je sprak openlijk over mij en liet de wereld weten dat ik schrijven kon. Je gebruikte jouw platformen om een debutant te steunen. Het hoefde niet. Je deed het gewoon. (...) Dank je voor alles. Voor wie je was en om mij gezien te hebben wanneer iedereen langs me heen keek."

Stripauteur Merho, bekend van De Kiekeboes, bewerkte in 2011 een novelle van Pieter Aspe tot een album van De Kiekeboes. "Aspe had een novelle geschreven, "Grof Wild", en ik zag daar meteen een strip in", vertelt hij aan VRT NWS. "Strips zijn jouw vak, ik zie wel wat het wordt", zei hij. En hij was heel tevreden. "Jij bent mijn verhaal helemaal gevolgd, dat zie je niet altijd bij bewerkingen", klonk het. Maar als het een goed verhaal is, waarom zou ik eraan sleuren."

"Hij was een vrij nuchter iemand, je moest hem goed kennen, hij liet niet meteen het achterste van zijn tong zien. Er is gelijkenis in wat we doen. We schrijven allebei spannende verhalen, maar daarnaast is het er soap-element, de hoofdpersonages, hoe evolueren zij? Dat vinden lezers prettig."

Jan Van der Cruysse, misdaadauteur en bekend van de bekroonde trilogie "Bling bling" en het tweeluik "Boem boem", noemt Pieter Aspe "de koning van de Vlaamse misdaadfictie". "See you down the road, beste Pieter."

Cabaretier Geert Hoste houdt het bij een verzuchting: "Ach Pierre".

Veel reacties ook uit politieke hoek. "Pieter Aspe is veel te vroeg van ons heengegaan", schrijft Vlaams minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA). Hij noemt Aspe de meest succesvolle Vlaamse thrillerauteur van de voorbije jaren en "een innemend man met een virtuoze pen."

Vlaams minister van Jeugd en Media Benjamin Dalle (CD&V) bedankt Aspe voor "de vele spannende en mooie verhalen. Onze Brugse Simenon."

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) is een grote fan van Pieter Aspe. "Zijn schrijfkunsten blijven leven in mijn boekenkast."

Voor de Brugse burgemeester Dirk de fauw (CD&V) komt het overlijden van Pieter Aspe veel te vroeg. "Hij was een fantastische auteur die een echte ambassadeur was voor onze stad", schrijft hij op Facebook.

Pol Van den Driessche, ex-journalist, schrijver en politicus en bovenal inwoner van Brugge, wijst op de band die Pieter Aspe had met de stad. "Blij dat de Stichting Witteryck hem drie jaar geleden lauwerde, iets wat het stadsbestuur vergat."

"Het journaal" ging vandaag reacties sprokkelen in Brugge, de stad die vaak dienst deed als decor in Aspes boeken.

Bekijk de reportage en lees verder:

Videospeler inladen...

CD&V-voorzitter Joachim Coens bedankt Pieter Aspe voor de vele verhalen en herinnert zich een rondleiding in de haven van Zeebrugge. Coens was jarenlang gedelegeerd bestuurder van het bedrijf dat de haven van Brugge-Zeebrugge uitbaat.

Bart Tommelein (Open VLD), burgemeester van Oostende, omschrijft Aspe als een taalvirtuoos. "Met diep respect voor zijn fantastisch werk."

Meest gelezen