Videospeler inladen...

Minister Verlinden: "Te vroeg voor een oordeel over politieoptreden tijdens La Boum 2"

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) vindt het te vroeg om het politieoptreden van gisteren bij La Boum 2 in het Ter Kamerenbos te beoordelen. Daar waren zo'n 2.000 mensen bijeengekomen. De politie ontruimde het park en meer dan 130 aanwezigen werden opgepakt. Op sociale media gaan verschillende filmpjes rond waarop te zien is hoe mensen hard worden aangepakt door de politie. Een analyse van het politieoptreden komt er zeker, maar dat is pas voor de volgende dagen. 

Rond 18 uur gisterenavond begon de politie met het ontruimen van het park na het verboden evenement La Boum 2. Daarvoor werd oproerpolitie en het waterkanon ingezet. Pas rond 21 uur keerde de rust terug. Een 25-tal mensen raakten gewond: 15 aan deelnemerskant, 10 bij de politie. Zo raakte een man gewond toen hij omver werd gespoten door een waterkanon en op zijn hoofd belandde. 132 mensen werden opgepakt.

Minister Verlinden verdedigt het politieoptreden van gisteren in een reactie aan VRT NWS. "Ze zijn zeer preventief te werk gegaan", zegt ze. "Ze hebben eerst de mensen gevraagd om terug naar huis te keren. Toen wat relschoppers met elkaar zijn beginnen te vechten en ook geweld gebruikten tegen de politie, hebben ze doortastender opgetreden om te voorkomen dat het uit de hand zou lopen."

De analyse van gisteren moet voor alle duidelijkheid nog gebeuren, zegt Verlinden. "Ik heb veel vertrouwen in de politie en het oordeel dat ze vellen", benadrukt ze. "Op dit moment heb ik geen informatie om te besluiten dat de politie buitensporig geweld zou hebben gebruikt."

Op sociale media is intussen opschudding ontstaan over filmpjes van het politieoptreden van gisteren. De meeste beelden die rondgaan spelen zich af buiten het Ter Kamerenbos. Daarbij worden mensen hardhandig aangepakt door de oproerpolitie.

Lees voort onder de tweets:

De politie laat weten dat ze de filmpjes onderzoekt en de precieze context van de beelden probeert te achterhalen. Bij het kabinet van Brussels burgemeester Philippe Close (PS) is te horen dat ze het onderzoek afwachten.

Eenzelfde geluid is te horen bij Verlinden. "Het is te vroeg om een oordeel te vellen, maar het spreekt voor zich dat we dit gaan analyseren", zegt ze over de filmpjes. "We gaan bekijken of het geweld dat gepleegd is door zowel de relschoppers als de politie aangepast was."

Videospeler inladen...

Meest gelezen