Videospeler inladen...

Spanningen binnen regering over loonoverleg, Van Cauwelaert: "Men onderschat hoe ongemakkelijk PS in coalitie zit"

Politiek analist Rik Van Cauwelaert kijkt met argwaan naar de hoogspanning tussen regeringspartijen over het loonoverleg. Hij vreest dat de grondige herziening van de loonwet uit 1996 mogelijk het hele economische systeem op z'n kop zet en merkt op dat zowel de PS als Open VLD zich niet goed voelen in de huidige Vivaldicoalitie. "Ik had gehoopt op beweging na 1 mei, maar blijkbaar zijn de standpunten nog steeds dezelfde". Dat zegt hij na het politiek debat in "De zevende dag".

De lonen moeten omhoog vinden de vakbonden en linkse partijen in de regering. De werkgevers, liberalen en christendemocraten zien dat niet zitten gezien de huidige crisis. Dan maar geen dividenden zeggen de  socialisten. "Voor mijn deur zijn arbeiders aan het werk", zegt Rik Van Cauwelaert. "Zij realiseren zich heel goed in welke situatie we ons bevinden."

Herbekijk hier de analyse van Rik Van Cauwelaert in "De zevende dag" en lees voort onder de video: 

Videospeler inladen...

Van al die mensen was het supermarktmedewerker Débora die met de meeste aandacht ging lopen. Conner Rousseau (Vooruit) bombardeerde haar tot het gezicht van het debat. Dat politici al eens een gezicht durven plakken op dit soort discussies is volgens Van Cauwelaert niet nieuw: "Vroeger had je "de kapper van Tobback" en ik heb het gevoel dat (red. Louis) Tobback beter naar zijn kapper luisterde dan Conner Rousseau naar Débora."

De vraag om het sociaal overleg te regionaliseren zal onmiskenbaar komen

Rik Van Cauwelaert

"Die loonnorm is echt niet uit de lucht komen vallen. Die komt uit het centrum van het bedrijfsleven waar de sociale partners samenzitten", merkt Van Cauwelaert op. "De wet van 1996 is mee gestemd door de socialisten en is echt de steunbalk onder het economisch systeem. Als je daaraan begint te morrelen, moet je weten waar je aan begint." 

"Je moet opletten met wat je wenst", vindt Van Cauwelaert nu linkse partijen de wet zelf in vraag stellen. "Zal dan ook het loslaten van de index volgen?" Het systeem van de automatische indexering zorgt er in ons land voor dat de lonen worden aangepast als het leven duurder wordt. Daarbovenop zou het sociaal overleg ook regionaal georganiseerd kunnen worden. "Een vraag die onmiskenbaar zal komen", volgens Van Cauwelaert. 

Wie voelt zich nog lekker in Vivaldi?

Van Cauwelaert ziet dat de PS wordt aangejaagd door een sterke PTB/PVDA in Franstalig België: "Ze hebben wel door dat ze op eieren moeten wandelen. Men onderschat hoe ongemakkelijk PS in deze regering zit. Ze hadden liever een andere coalitie gehad." In die coalitie (met N-VA) was het standpunt van PS volgens Van Cauwelaert duidelijker geweest. 

Men onderschat hoe ongemakkelijk PS in deze regering zit

Rik Van Cauwelaert

Ook de liberalen (MR en Open VLD) voelen zich volgens Van Cauwelaert niet helemaal lekker in Vivaldi: "Dat terwijl er nog een aantal moeilijke discussies aankomen. Als dit in een debacle eindigt zal premier Alexander De Croo (Open VLD) hier persoonlijk de prijs voor betalen."  

Meest gelezen