Uiteindelijk 17 bemanningsleden van tanker in Antwerpse haven besmet met corona: "Indiase variant wordt onderzocht"

In de Antwerpse haven ligt sinds vrijdag een olietanker aan de ketting, omdat er aan boord corona is uitgebroken. Intussen blijken uit een PCR-test 17 van 23 bemanningsleden positief. Vrijdag testten 8 bemanningsleden met lichte symptomen al positief na een sneltest. Mogelijk gaat het ook om de Indiase veriant, want zo goed als de voltallige bemanning heeft de Indiase nationaliteit.

De olietanker Bochem-Brussels kwam woensdag aan in de Antwerpse haven vanuit het Franse Le Havre. Het schip ligt nu aan de ketting in het Doeldok. "Er zijn veiligheidsvoorschriften aan boord die we nauwlettend opvolgen", vertelt Wendy Lee van de FOD Volksgezondheid. "De mensen die positief zijn, zitten in hun kajuit in isolatie en hebben geen contact met andere mensen."

Nog niet bekend of het om de Indiase variant gaat

Intussen wordt ook bekeken of ze aan wal in isolatie kunnen blijven. "Dat is gemakkelijker als er iemand naar het ziekenhuis zou moeten", aldus Lee. "De andere bemanningsleden voeren de hoogstnoodzakelijke klussen uit aan boord en verblijven verder ook in hun kajuit."  Er wordt nu verder onderzocht of de positieve bemanningsleden zijn besmet met de Indiase variant. Die resultaten zijn nog niet bekend. Dat duurt gewoonlijk een kleine week.

 

Negatieve PCR-test voor bemanningen uit risicogebied voor ze van boord mogen

"We worden op de hoogte gebracht als er iemand aan boord symptomen heeft of ziek is. Dat gebeurt regelmatig. Dan gaan we die zo snel mogelijk testen. In de meeste gevallen gebeurt dat in een testcentrum, maar het kan ook aan boord met een sneltest", vertelt Lee. "Als het gaat om een bemanning die komt van een plaats waar veel besmettingen zijn, zoals India of Zuid-Afrika, zijn er andere regels. Zij moeten eerst een negatieve PCR-test kunnen voorleggen voor ze hier van boord mogen gaan. Die documenten worden altijd opgevraagd."
 

kasto80

Meest gelezen