Marcel Krijgsman, All Rights Reserved

Webwinkel Bol.com voor 750.000 euro opgelicht via mail vol taalfouten

De Nederlandse webwinkel Bol.com is voor meer dan 750.000 euro opgelicht. Het bedrijf had een dubieuze mail vol taalfouten gekregen, zogezegd van het bedrijf Brabantia, maar controleerde niet of die mail wel echt was. De rechter oordeelt nu dat de webwinkel een "gezonde argwaan" had moeten koesteren. Bol.com moet alsnog 745.000 euro betalen aan Brabantia.

Eind 2019 kreeg webwinkel Bol.com een mail, zogezegd van een medewerker van het bedrijf Brabantia. Daarin stond dat betalingen voortaan op een ander rekeningnummer moesten gebeuren. De mail stond vol taalfouten. "Houd he rekening mee dat we vanaf vandaag een wijziging in onze bankrekeninggegevens hebben voor incaende betalingen. Voortaan moten all incoming betalingen have been overgemaakt naar onze filiaalrekening in Spanje. We het op prijs as u uw gegevens kunt bijwerken", stond er letterlijk in.

Zonder te controleren of het wel om een echte mail ging, werkte Bol de betaalgegevens bij, en werden betalingen uitgevoerd op dat nieuwe bankrekeningnummer. In januari 2020 vroeg het échte Brabantia aan Bol.com waarom de rekeningen niet betaald werden. Toen werd duidelijk dat de webwinkel het slachtoffer geworden was van fraude. In totaal had Bol.com ruim 750.000 euro aan de oplichters betaald.

Rechtbank: "Er had gezonde argwaan moeten ontstaan"

Het kwam tot een rechtszaak tussen Bol.com en Brabantia, dat alsnog zijn achterstallige rekeningen betaald wilde zien. Volgens Bol.com valt de webwinkel niks te verwijten, omdat de mails van een bekend Brabantia-mailadres kwamen en "dat de brief er goed uit zag (qua lay-out en opmaak)". Ook zou Brabantia zijn mailaccounts onvoldoende beveiligd hebben, waardoor ze makkelijker te hacken waren.

Maar de rechter heeft nu geoordeeld dat Bol.com had kunnen weten dat de mail frauduleus was, en dat het dus niet voorzichtig genoeg is geweest. Er had "gezonde argwaan" moeten ontstaan omdat het in Nederland gevestigde Brabantia voortaan een Spaans rekeningnummer zou hebben. "Ook het taalgebruik in de vervalste brief moest opvallen."

Bol.com moet nu alsnog 745.000 euro betalen aan Brabantia. De webwinkel beraadt zich nog over hoger beroep. Beide bedrijven zeggen wel een goede werkrelatie te hebben en die ook te blijven houden.

Meest gelezen