Zonhovense priester wil een 3D beeld laten printen van Italiaanse 'internetheilige'

Gelovigen kunnen binnenkort de eerste 'heilige' met een internetadres gaan vereren in de Sint-Quintinuskerk van Zonhoven. Priester Wim Simons wil graag een beeld in 3D laten uitprinten van Carlo Acutis, de jongeman die vorig jaar zalig is verklaard door de paus.

De jongeman uit Italië stierf in 2006 aan de gevolgen van leukemie. Maar in de maanden voordien was hij nog erg actief op Facebook en internet. Hij bekeerde daarmee volgens de kerk veel mensen. Vorig jaar is de jongeman zalig verklaard. "In die zin kan hij ook hier jongeren inspireren", denkt de jonge priester Wim Simons (39) uit Zonhoven. 

In de Sint-Quintinuskerk komen nieuwe altaren en daar zouden sowieso heiligenbeelden op komen te staan. "Carlo Acutis was nog maar 16 maar hij was op het Internet actief met een IPad en dergelijke. Hij heeft zijn ouders bekeerd, via Facebook heeft hij heel wat andere mensen bereikt en hen de Blijde Boodschap gebracht. Dat willen wij ook doen. Hij is ook de patroonheilige van de jongeren, de communicanten en de vormelingen en we hopen via hem mensen te inspireren", zegt Wim Simons. 

Zijn beeld in 3D printen

Het enige probleem is dat er van die nieuwe heilige - hij is nog maar zalig maar zal naar alle verwachting nog heilig worden verklaard - geen beelden bestaan. "We willen hem dus in 3D laten printen, en brengen zo ook nog eens het eigentijdse in de kerk", licht Wim Simons toe.

Nieuwe kapel geeft onderdak aan beelden

Pastoor Wim Simons zegende dit weekend ook een nieuwe kapel in, in het voorportaal van de kerk van  Halveweg. Daarin komen de beelden te staan van de kerk van Ter Donk, een andere Zonhovens parochie, die binnenkort ontwijd wordt omdat ze een herbestemming krijgt onder meer als kinderopvang. "Op die manier kunnen we in Halveweg voor een gebedsruimte zorgen die maximaal toegankelijk is en waar mensen kunnen binnenspringen voor een gebed of om een kaarsje te branden", besluit de priester.

Meest gelezen