Videospeler inladen...

2 jaar na moord op Julie Van Espen: "Geef vandaag een bloemetje aan iemand in je omgeving"

Vandaag precies 2 jaar geleden werd in Antwerpen de 23-jarige studente Julie Van Espen vermoord. Om haar te herdenken, en om andere slachtoffers van seksueel geweld een hart onder de riem te steken, roept PUNT.VZW op om een bloemetje te schenken aan iemand in je omgeving.

Vorig jaar was er de actie #bloomforchange, waarmee PUNT.VZW en de ouders en vriendinnen van Julie Van Espen iedereen opriepen om een tekening van een bloem te delen. "Daar willen we dit jaar op doorgaan", zegt Sophie Van Reeth van PUNT.VZW, het advies- en informatiecentrum over seksueel grensoverschrijdend gedrag. "Dit jaar organiseren we #bloomforjulie, waarbij we iedereen oproepen om een bloem of boeket te geven aan iemand in de directe omgeving. Op onze site kunnen mensen een label afdrukken dat ze aan de bloemen kunnen hangen, en daarna kunnen ze een foto van de bloem of het boeket delen op ons Facebookevenement of op Instagram met de vermelding #bloomforjulie."

Bekijk hier de journaalreportage over de actie: (lees eronder verder)

Videospeler inladen...

Wat was er gebeurd?

De 23-jarige studente Julie Van Espen verdween op 4 mei 2019 toen ze met haar fiets op weg was naar vriendinnen in Antwerpen. Twee dagen later vonden speurders haar lichaam terug in het Albertkanaal in Antwerpen. Haar moordenaar, Steve Bakelmans, kreeg eerder al vier jaar cel voor een verkrachting. Maar hij ging in beroep en in afwachting dat de zaak opnieuw voor de rechter kwam, zat hij niet in de cel en had hij geen voorwaarden meer. De beroepszaak sleepte al bijna twee jaar aan op het moment dat Bakelmans Julie Van Espen vermoordde.

Volgens het parket van Antwerpen is het onderzoek bijna afgerond. Daarna kan een datum voor het proces worden bepaald.

"Julie hield volgens haar vriendinnen en familie erg veel van bloemen", legt Van Reeth uit. "Op deze manier willen we niet focussen op de trieste feiten, maar wel de herinnering aan Julie levend houden, en ons richten tot de andere slachtoffers van seksueel geweld. We willen hen een hart onder de riem steken, en het thema onder de aandacht brengen."

Wat is er al verbeterd in de strijd tegen seksueel geweld?

Een jaar geleden lanceerde de vzw ook een actieplan tegen seksueel geweld, met verschillende punten. De vereniging verzamelde 15.000 handtekeningen om het actieplan te ondersteunen. 

"Intussen zien we al een aantal veranderingen", zegt Sophie Van Reeth. "Zo komt er in elke provincie een zorgcentrum voor slachtoffers van seksueel geweld, zoals we gevraagd hadden. Daarnaast weten we dat politiemensen opleidingen zullen krijgen om bijvoorbeeld slachtoffers van seksueel geweld beter te verhoren. Er komen ook opleidingen voor magistraten. En er zijn ook juridisch dingen veranderd: seksueel misbruik op minderjarigen kan niet meer verjaren. In april heeft minister van Justitie Van Quickenborne (Open VLD) ook een plan ingediend om ervoor te zorgen dat verkrachtingen zwaarder worden bestraft: van 5 naar 10 jaar, met extra verzwarende omstandigheden."

Er is dus wel al een en ander veranderd, maar het kan nog beter. "Er is nog heel veel werk aan de winkel. Een van de belangrijkste problemen waar we nog altijd tegenaan botsen, is dat er heel veel organisaties zijn rond seksueel geweld. Die leveren allemaal goed werk, en met de beste bedoelingen. Maar voor heel veel mensen is het vaak onduidelijk wat nu het juiste aanspreekpunt is. Daar zou meer orde in moeten komen. Daarnaast kan de hulpverlening nog veel toegankelijker. En uiteraard is er in de maatschappij nog altijd een mentaliteitsprobleem over seksueel geweld. Maar dat gaan we met één campagne niet opgelost krijgen."

Meest gelezen