25 jaar geleden verdween Liam Vanden Branden: "De ouders hopen nog steeds dat Liam plots voor hun deur staat"

Op 3 mei 1996 verdween de tweejarige peuter Liam Vanden Branden aan het Zennegat in Mechelen. Hij is het jongste kind dat nooit is teruggevonden door de Cel Vermiste Personen van de Federale Politie. "Voor ons is dat een professionele frustratie. Maar voor de ouders is dat een drama", vertelt speurder Alain Remue op Radio 2 Antwerpen.

Dag op dag 25 jaar geleden op 3 mei 1996 verdween aan het Mechelse Zennegat de tweejarige peuter Liam Vanden Branden. "Ik was van dienst en herinner me die dag nog heel goed", vertelt speurder Alain Remue in "Start je Dag". "Het was een van de eerste zaken voor onze pas opgerichte Cel Vermiste Personen. Toen ik aankwam aan het Zennegat was de lokale politie al volop bezig met een zoekactie. We hebben daar dagenlang intens gezocht. Op de grond, vanuit de lucht, in het water met duikers van het leger. We hebben echt alles omgekeerd. Helaas zonder resultaat."

Deur stond plots open

De grootouders van Liam pasten op 3 mei 1996 op hun kleinkinderen. "Op een bepaald moment zag een tante die op bezoek was dat de deur openstond. Ze deed die weer dicht. Even later bleek dat Liam verdwenen was. Zijn broertje en speelkameraadje zat nog wel binnen", vertelt Remue. "Dat huis ligt op amper een paar voetstappen van de sluis. Het Zennegat was toen nog echt een natuurlijke omgeving. Het water en verdrinking blijven dus de belangrijkste piste in dat onderzoek. Maar Liam is nooit gevonden, waardoor alle deuren nog steeds openstaan."

Het water en verdrinking blijven voor mij dé hypothese voor de verdwijning van Liam

Alain Remue

Kritiek op de politie

De ouders van Liam hebben wel eens kritiek geuit op de speurders. De politie zou volgens hen te snel zijn uitgegaan van verdrinking waardoor ze andere pistes zoals ontvoering niet voldoende heeft onderzocht. "Pas op, ik versta dat ouders zoiets zeggen. Ik heb Dirk en Danielle doorheen de jaren goed leren kennen. Maar ik kan naar eer en geweten zeggen dat we alle hypotheses onderzocht hebben."

Vader Dirk zei me: je gaat het zien, plots staat onze Liam voor de deur

Alain Remue

Liam voor de deur?

De ouders hopen nog altijd dat Liam in leven is. "Ik heb uren met Dirk, de papa, gesproken. Ik weet dat hij denkt dat Liam mogelijk ontvoerd is. Niet per se door criminelen maar door iemand met een onvervulde kinderwens. Hij zei me: Alain, je zal zien: vroeg of laat staat onze Liam hier voor de deur. Ik respecteer dat volop. Langs de andere kant zijn er al zoveel jaren verstreken. En dan vrees ik dat Liam toch al voor de deur had moeten staan", zegt Remue. "Liam is het jongste verdwenen kind dat we nooit hebben teruggevonden. Voor ons is dat een professionele frustratie maar voor de ouders blijft dat een drama", besluit Remue op Radio 2 Antwerpen.

Meest gelezen