Radio 2

Gentse plantentuin roept verdwenen plantensoorten opnieuw tot leven in nieuwe tentoonstelling

De plantentuin van de Gentse universiteit houdt een tentoonstelling over 200 jaar wilde bloemen en planten in Oost-Vlaanderen. Het is een unieke verzameling. 40 procent van die oude plantenrijkdom is verdwenen of bedreigd. De plantentuin probeert de oude verdwenen planten nu opnieuw te kweken. De tentoonstelling reist de provincie rond, je kan ze op verschillende plaatsen gaan bekijken. 

De Gentse plantentuin is trots op het herbarium van 200 jaar oud. Dat is een verzameling van oude gedroogde planten, die lang geleden in de provincie voorkwamen. "200 jaar geleden was de provincie bekend als goed landbouwgebied," legt Katrijn Vannerum van de plantentuin uit, "maar als buitenlanders hier kwamen merkten die op dat er geen aandacht was voor wilde planten. Dat "onkruid" verdween ten voordele van de landbouw. Daarom schreef de provincie een wedstrijd uit begin negentiende eeuw." Dat was een wedstrijd om zoveel mogelijk wilde planten te zoeken en op te schrijven waar ze groeiden. Charles Van Hoorebeke won met 1.505 verschillende soorten planten. Zijn werk bleef bewaard in de Plantentuin van de Gentse Universiteit. 

Van kievitsbloem tot vlottende waterranonkel

Toen Katrijn Vannerum een inventaris maakte van die plantensoorten, viel ze van de ene verbazing in de andere. "Er zaten planten bij die ik nog nooit had gezien. Die ik alleen kende uit boeken." Nu is duidelijk dat 40 procent van die planten, of 115 soorten, intussen verdwenen is of toch sterk bedreigd. Het gaat bijvoorbeeld om de kievitsbloem in de Leiestreek, de zevenster in de Vlaamse Ardennen, de vlottende waterranonkel in het Waasland, echte heemst in het Meetjesland en parnassia in de Denderstreek. De Plantentuin probeert enkele van die bedreigde of verdwenen soorten weer te kweken. Je kan dat zien tijdens een wandeling door de serre. 

Er zaten planten in het herbarium die ik nog nooit had gezien, die ik alleen kende uit de boeken

Reizende tentoonstelling

Het herbarium is momenteel te zien in Eeklo, in domein het Leen. Daarna gaat het naar Wachtebeke en reist het rond naar andere provinciale domeinen. Op de website van Provincie Oost-Vlaanderen kan je zien waar de tentoonstelling allemaal langskomt.

De tentoonstelling en de zoektocht maken deel uit van het project "Florient", een samenwerking tussen UGent en Provincie Oost-Vlaanderen. Naast de expo en het kinderaanbod is er ook een databank, een wandeling langs de bedreigde planten en komt er in het najaar een boek.

kasto80

Meest gelezen