El Paso, Texas
AFP or licensors

Amerikaanse regering gaat gescheiden migrantenfamilies herenigen

De Amerikaanse regering onder leiding van president Joe Biden start deze week met het herenigen van migrantenfamilies die onder zijn voorganger Donald Trump werden gescheiden. Dat heeft de Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid, Alejandro Mayorkas, aangekondigd.

"Vandaag is slechts het begin. We zijn bezig om de eerste groep families te herenigen. Vele anderen zullen volgen", zei Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid  Mayorkas. "De eerste gezinnen die deze week herenigd worden, zijn moeders. Het zijn zonen. Het zijn dochters. Het zijn kinderen die drie jaar oud waren op het moment van scheiding. Het zijn tieners die zonder hun ouders hebben moeten leven tijdens hun meest vormende jaren", zei Mayorkas nog. 

Deze week zou de administratie van Biden een kleine groep ouders legaal toelaten in de VS om herenigd te worden met hun kinderen. De kinderen leven momenteel alleen in de VS, sinds hun gedwongen scheiding. Hoeveel families exact herenigd zullen worden, is nog niet duidelijk. 

"Meer humaan migratiebeleid"

De Amerikaanse president Biden had bij zijn aantreden beloofd een meer humaan migratiebeleid te voeren dan het "zero tolerance"-beleid van zijn voorganger Donald Trump. Iedereen die het Amerikaanse grondgebied toen illegaal betrad, werd strafrechtelijk vervolgd. Met als resultaat dat ouders werden vastgehouden en werden gescheiden van hun kinderen. Velen zagen elkaar nadien nooit meer terug. 

(Lees verder onder de foto)

De  Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid Alejandro Mayorkas
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Maar de Verenigde Staten hebben momenteel af te rekenen met de grootste toestroom aan migranten aan de zuidelijke grens in vijftien jaar. De Republikeinen beschuldigen de president ervan een "oproep" te hebben gelanceerd door zijn migratiestrategie te versoepelen.

Meest gelezen