AFP or licensors

Blinken haalt uit naar China: het land handelt "repressiever" en "agressiever"

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken vindt dat China de wereld uitdaagt door zich "repressiever" en "agressiever" op te stellen. Dat heeft hij gezegd in een interview op de Amerikaanse zender CBS aan de vooravond van de G7. "Wat we de afgelopen jaren hebben gezien, is dat China repressiever handelt in het binnenland en agressiever in het buitenland. Dat is een feit", aldus Blinken.

China is "het enige land ter wereld met de militaire, economische en diplomatieke capaciteit om onze orde (...) te ondermijnen of aan te vechten", vervolgde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken.

Blinken haalde als voorbeeld de diefstal aan van bedrijfsgeheimen en intellectuele eigendommen van de VS door China, het gaat daarbij om bedragen die variëren rond honderden miljarden euro’s. 

VS: "Amerikaanse belangen verdedigen"

China en de VS tekenden vorig jaar een handelsakkoord dat een einde moest maken aan de handelsoorlog. Maar eind vorige week zei de Amerikaanse regering dat China zich niet houdt aan het akkoord waarin staat dat de Amerikaanse intellectuele eigendommen beschermd zouden worden.

Deze opmerkingen komen nadat ook de Amerikaanse president Joe Biden tijdens zijn eerste toespraak tot het Congres vorige week had verzekerd niet "het conflict met China te zoeken", maar om "klaar te staan ​​om de Amerikaanse belangen op alle gebieden te verdedigen".

Blinken is in Londen voor de G7, de bijeenkomst van ministers van Buitenlandse Zaken van zeven van de belangrijkste industrielanden ter wereld. China vormt een van de gespreksonderwerpen.

De spanningen tussen de twee machten komen de afgelopen jaren steeds weer terug. China en de VS strijden om invloed in het westelijk deel van de Stille Oceaan.  Blinken had zich eerder dit jaar kritisch uitgelaten over "de genocide tegen de overwegend islamitische Oeigoeren" in de Chinese regio Xinjiang. Ook "de toenemen agressieve houding van China tegenover Taiwan" baart Blinken zorgen, dat zei hij vorige maand nog. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen