Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Zeker drie doden na vermoedelijke mensensmokkelactie voor kust van San Diego

Voor de kust van de Amerikaanse stad San Diego werden 27 mensen gered toen hun boot kapseisde. Zeker drie anderen overleefden het ongeluk niet. Politiediensten vermoeden dat het om een mensensmokkelactie ging, waarbij tientallen migranten vanuit Mexico de Verenigde Staten wilden bereiken.

Het bootongeval gebeurde zondagvoormiddag voor de kust van San Diego, de meest zuidelijke stad van de Amerikaanse staat Californië. De stad ligt op slechts enkele kilometers van de grens met Mexico. De boot crashte tegen een rif en sloeg door de hevige golven volledig stuk op de rotsachtige kust van Point Loma, een schiereiland nabij San Diego. 

In een poging om zichzelf te redden, sprongen de opvarenden in het ruwe water, maar zeker drie mensen overleefden de klap niet en verdronken. Sommigen slachtoffers konden de kust bereiken, maar anderen werden door de hevige stroming dieper de zee ingesleurd. Reddingsdiensten haalden de drenkelingen uit de zee en dienden eerste hulp toe. De slachtoffers werden met uiteenlopende verwondingen naar de omliggende ziekenhuizen gebracht. 

BEKIJK: Dit zijn beelden van de boot en de reddingsactie voor de kust van San Diego. Lees onder de video verder.

Videospeler inladen...
De klif nabij Point Loma waartegen de boot stuksloeg, met aan de rechterkant de wrakstukken van het vaartuig en aan de linkerkant de plaats waar de slachtoffers eerste hulp kregen.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

"Elke aanwijzing vanuit ons perspectief duidt erop dat het een smokkelboot was", zeggen de politiediensten. Vermoedelijk ging het dus om een mensensmokkelactie die tientallen migranten uit Centraal-Amerika naar de Verenigde Staten probeerde te vervoeren. "Ze hadden onvoldoende veiligheidsuitrustingen en dit schip was duidelijk zwaar overbevolkt", zegt Jeffery Stephenson van de Amerikaanse grenspolitie. "De smokkelaars geven niets om de mensen die ze uitbuiten. Ze denken alleen aan de winst in hun zakken."

De man die volgens de politie de kapitein van de boot is, staat volgens autoriteiten bekend als mensensmokkelaar. De migranten zelf kunnen niet worden vervolgd, maar wel gedeporteerd uit de Verenigde Staten. Mensensmokkelaars worden wel aangeklaagd en vervolgd. Politiediensten praten nu met de overlevenden om hun nationaliteit en beweegreden te achterhalen.

Humaner migratiebeleid

Sinds het presidentschap van Joe Biden proberen meer mensen de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico over te steken. Vele Centraal-Amerikanen ontvluchten hun thuisland in de hoop op een beter leven in de Verenigde Staten. Het probleem aan de Amerikaans-Mexicaanse grens is al langer een heikel punt. Biden beloofde eerder een humaner migratiebeleid ten opzichte van zijn voorganger Donald Trump en liet de verantwoordelijkheid over aan vicepresident Kamala Harris. 

De smokkelroute via zee werd de laatste jaren populairder door het strenge migratiebeleid van Trump. In 2020 onderschepte de Amerikaanse grenspolitie volgens Stephenson 309 smokkelacties via de Atlantische Oceaan. Dit cijfer houdt een stijging in met maar liefst 92 procent ten opzichte van de cijfers van 2019. Vorige week donderdag werd nog een boot met 21 opvarenden nabij Point Loma tegengehouden.

Meest gelezen