HANS PUT

Brussel steekt tandje bij met lokale campagnes om vaccinatiegraad op te krikken

Sinds vorige week heeft Brussel lokale campagnes opgestart om mensen die moeilijk te bereiken zijn direct aan te spreken om zich te laten vaccineren. Volgens Inge Neven, hoofd van de Brusselse Gezondheidsinspectie, moet de vaccinatiegraad in het Brussels Gewest dringend worden opgetrokken. In de Brusselse gemeente Sint-Joost-ten-Node bijvoorbeeld is amper 54 procent van de 65-plussers gevaccineerd.

Dat de vaccinatiecampagne in Brussel minder vlot verloopt dan in Vlaanderen is geen geheim. Zo is het verschil tussen de Brusselse gemeente Sint-Joost en Knokke-Heist, in West-Vlaanderen, immens: in Sint-Joost is maar 54 procent van de 65-plussers gevaccineerd, in Knokke-Heist 97 procent. 

Bekijk hieronder een reportage in "Terzake" over de vaccinatiegraad in Sint-Joost en Knokke-Heist en lees eronder voort:

Videospeler inladen...

Brussel moet dus dringend een tandje bijsteken. Hoe? "Door te blijven sensibiliseren en door met mensen te praten, vooral via vertrouwenspersonen", zegt Inge Neven in "Terzake". Gewoon een oproepingsbrief sturen of iemand opbellen vanuit een callcenter blijkt tot nu toe niet effectief.                                       

Als mensen langskomen, worden zij actief aangesproken en onmiddellijk ingeschreven

Inge Neven, hoofd Brusselse Gezondheidsinspectie

"Sinds vorige week  hebben we infostands op de markt, bijvoorbeeld in Sint-Joost", legt Neve uit. "Als mensen langskomen, worden zij actief aangesproken en onmiddellijk ingeschreven." Daarvoor is het Brusselse inschrijvingssysteem voor vaccinaties aangepast; zodat mensen gewoon kunnen worden ingeschreven op basis van hun identiteitskaartgevens.

"We hebben lokale acties opgezet met een inschrijvingssysteem waar de mensen langskomen, worden aangesproken en onmiddellijk worden ingeschreven om zich te laten vaccineren", aldus Neve. Ze geeft toe dat die manier van werken erg intensief is, maar nodig omdat mensen op die manier in hun eigen taal kunnen worden benaderd en niet-digitaal.

Volgens Neve moeten in Brussel nog een 20.000-tal 65-plussers worden gevaccineerd om de vaccinatiegraad op 85 procent te krijgen.

Bekijk hieronder het gesprek met Inge Neven in "Terzake" en lees eronder voort:

Videospeler inladen...

Die kleinere vaccinatiebereidheid in Brussel vindt infectiologe Erika Vlieghe geen goede zaak. "In eerste instantie voor de mensen zelf en voor de gemeentes met een lage vaccinatiegraad, omdat je veel meer kans hebt dat die mensen zelf nog ziek kunnen worden." 

De bedoeling is om zo veel mogelijk mensen te vaccineren, om zo veel mogelijk immuniteit aan te maken

Infectiologe Erika Vlieghe (UAntwerpen)

"Maar het zit verder dan dit", weet Vlieghe. "Gemeenten kan je niet zomaar hermetisch afsluiten, gewesten en gemeenten ook niet. België is zo klein, en de grenzen zo poreus. Vaccinatie is echt een gemeenschapsgebeuren, een collectief gebeuren."

"Het is dus ontzettend belangrijk dat je in alle gemeenten zo veel mogelijk mensen bereikt, ook die mensen die je traditioneel niet goed kan bereiken, om heel verschillende redenen."

Dat je zelf gevaccineerd bent, is goed, maar niet goed genoeg. "Dit gaat niet alleen over u als individu - en het feit dat ik kies voor vaccinatie of niet -  maar over de vraag of we het virus in ons land nog veel kans geven om te circuleren", legt Erika Vlieghe uit. "Als je heel veel plekken hebt waar dat virus kan verder woekeren, is dat een ideale kweekbodem om verder varianten uit te selecteren." Daardoor ontstaan nieuwe risico's voor zij die gevaccineerd zijn, maar bij wie het vaccin iets minder effectief is.

"De bedoeling is om zo veel mogelijk mensen te vaccineren, om zo veel mogelijk immuniteit aan te maken", aldus Vlieghe. 

Bekijk hieronder het gesprek met Erika Vlieghe in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen