Google Maps

Bufferbekken onder Sint-Jacobsplein Leuven klaar: "Goed voor 350.000 liter regenwater"

Een bufferbekken onder het Sint-Jacobsplein dat maar liefst 350.000 liter regenwater kan opvangen. Daarmee gaat de stad Leuven de strijd aan tegen overstromingen in de benedenstad. Ook de rioleringen daar zijn vernieuwd. Extra bomen moeten dan weer de hitte te lijf gaan. Schepen van Openbare Werken Dirk Vansina (CD&V) vertelt over de werken die achter de rug zijn. 

Anderhalf jaar hebben de werken geduurd op en rond het Sint-Jacobsplein. En hoewel je er niet veel van ziet, is er heel wat veranderd, vertelt schepen van Openbare Werken Dirk Vansina. "Het zijn zeer ingrijpende werken geweest en het meeste daarvan zie je niet. Want een groot stuk daarvan gebeurde onder de grond. Daar hebben we een waterbekken geplaatst en nieuwe rioleringen. Bovengronds is de rijbaan vernieuwd en hebben we voet- en fietspaden aangelegd. De bestaande bomen hebben we tijdens de werken beschermd zodat ze daar zeker kunnen blijven staan. Daarnaast gaat onze groendienst nog extra bomen bijplanten. Dat helpt om het water meer vast te houden, maar ze beperken ook het hitte-effect. In steden is het altijd wat warmer dan op het platteland. Bomen zorgen voor schaduw en verkoeling."

Naar Dijle en vaart

Het bufferbekken onder het Sint-Jacobsplein neemt zowat de helft van de ondergrondse ruimte in. Goed voor 350.000 liter regenwater. "Als bij een hevige storm de riolering de hoeveelheid water niet aankan, en voor overstroming zou zorgen, is er dat wachtbekken. Zo worden piekhoeveelheden bij stortbuien tijdelijk opgeslagen. Als het dan droger wordt, zal het water langzaam naar de Dijle en de vaart afgevoerd worden. Het is een manier om de benedenstad te vrijwaren van overstromingen" aldus Vansina. 

In de toekomst gaat de stad bekijken of het water niet opgepompt en  gerecupereerd kan worden. 

Meest gelezen