Belga

Colosseum in Rome krijgt nieuwe houten vloer: toeristen kunnen zich weer gladiator wanen

Het Colosseum in Rome, het drukst bezochte monument in Italië, krijgt een nieuwe, ingenieuze houten vloer. Op het beweegbare platform op het middenplein kunnen de toeristen vanaf 2023 opnieuw staan waar ooit de gladiatoren gestaan hebben. De constructie kost ruim 18 miljoen euro en past in een ambitieus restauratieproject voor het monument. 

Het project is gisteren voorgesteld door de Italiaanse minister van Cultuur Dario Franceschini. Vanop de nieuwe vloer zullen toeristen opnieuw een duidelijker beeld krijgen van het uitzicht dat vechtende gladiatoren hadden vanop het middenplein. "Je zal opnieuw tot in het midden van het Colosseum kunnen wandelen en het op dezelfde manier kunnen zien zoals de bezoekers dat konden tot eind 19e eeuw. De grootsheid van het monument zal opnieuw zichtbaar worden." 

De laatste vloer werd verwijderd door archeologen om een beter inzicht te krijgen in het labyrint van ruimtes en gangen dat zich onder de arena bevond. De vloer werd daarna nooit volledig opnieuw aangelegd. 

Het project moet in 2023 afgerond zijn. Het mobiele systeem moet het mogelijk maken om de onderliggende structuren snel af te dekken of bloot te leggen.  De constructie zal uit honderden latten bestaan die gekanteld kunnen worden zodat er nog natuurlijk licht binnengelaten kan worden in de ondergrondse ruimtes. 

In onderstaand filmpje kunt u zien hoe de vernieuwde vloer er zal uitzien:  (lees daaronder verder)

Het Colosseum is het drukst bezochte monument in Italië.  In 2019 lokte het nog 7,6 miljoen bezoekers. Het was het grootste amfitheater van het Romeinse rijk.  Er waren vroeger tot 70.000 zitjes en er werden onder meer gladiatorengevechten gehouden.  Daarnaast kon het ook gevuld worden met water om gevechten op zee na te spelen. 

Het Colosseum opende pas recent opnieuw de deuren nadat het 41 dagen dicht geweest was als gevolg van de recente coronamaatregelen in Italië. Op dit moment zijn er 1.260 bezoekers per dag toegelaten, in 2019 (pre-corona) waren er gemiddeld 25.000 bezoekers per dag. 

AFP or licensors

Meest gelezen