Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Coronavirus verspreidt zich nu ook sneller in Nepal en Thailand: angst in Bangladesh en Pakistan

In de schaduw van de coronacrisis in India stijgen nu ook de besmettingen in omliggende landen. In Thailand is er de voorbije week een piek geweest, maar ook in armere landen zoals Bangladesh en Nepal stijgt het aantal besmettingen en slachtoffers erg snel. Er wordt ook gevreesd dat de Indiase variant zich door contacten in de hele Indische Oceaan zal verspreiden van Oost-Afrika tot Zuidoost-Azië. 

Al wekenlang is India in de greep van een diepe crisis. Het aantal besmettingen en doden breekt vrijwel elke dag records, de ziekenhuizen kunnen de toestroom van patiënten niet meer aan en er is tekort aan zuurstof en geneesmiddelen waardoor zieke mensen massaal overlijden. 

Verborgen besmettingen in Nepal

Daardoor valt het minder op dat er in de wijde omgeving ook een forse toename van besmettingen en overlijdens is. In het arme buurland Nepal (28 miljoen inwoners)  kraakt de toch al beperkte gezondheidszorg onder de patiënten. Grote delen van het land zijn nu in lockdown met scholen, winkels en kantoren die gesloten zijn. De voorbije dagen is het aantal geregistreerde besmettingen telkens boven de 7.000 gekomen. De helft daarvan komt uit de vallei van de hoofdstad Kathmandu, maar de cijfers uit afgelegen regio's zijn erg onbetrouwbaar. Van alle testen blijkt 44 procent positief; wellicht zijn er dus veel verborgen besmettingen.

Nepal vreest vooral voor de ongecontroleerde terugkeer van tienduizenden gastarbeiders die India ontvluchten. In principe moeten die getest worden en in quarantaine gaan, maar de bijna 2.000 kilometer lange grens is niet te controleren. Ook krijgt Nepal geen vaccins meer uit India omdat dat land de export tijdelijk verboden heeft. 

Bangladesh vreest "fall out" van India

Dat laatste geldt ook voor Bangladesh (160 miljoen inwoners). Dat land heeft de 4.000 kilometer lange grens met India officieel gesloten, maar ook hier is dat in de praktijk onbegonnen werk. Begin april bereikte Bangladesh een piek met 7.600 geregistreerde besmettingen per dag, nu is dat teruggevallen tot 1.300, maar het kan snel omkeren. Bangladesh heeft nu Russische en Chinese vaccins gevraagd.

Pakistan sluit grenzen met Iran en Afghanistan

Officieel heeft Pakistan met 800.000 besmettingen en 18.000 doden het nog niet zo slecht gedaan. De grens met India was al gesloten wegens politieke problemen en nu is ook het personenverkeer met Afghanistan en Iran zo goed als onmogelijk. Wellicht zijn de echte cijfers echter veel hoger. 

Pakistan (220 miljoen inwoners) voert erg weinig testen uit. Veel inwoners houden zich niet aan de maatregelen zoals mondmaskers en afstand houden. Het land krijgt Chinese vaccins, maar een groot deel van de bevolking is erg afkerig van vaccins in het algemeen. Reden waarom Pakistan een van de weinige landen is waar polio nog bestaat. 

Thailand krijgt plotse piek onder controle

Verder weg -in Zuidoost-Azië dan- valt de plotse piek van besmettingen en overlijdens in in Thailand op, een land dat de epidemie tot nu toe vrij goed heeft doorstaan. In totaal zijn er in Thailand 276 mensen overleden aan het virus, wat opvallend weinig is. Was er eind januari een plotse opstoot naar bijna duizend besmettingen per dag, dan was dat vorige week net geen 3.000. Vandaag ligt het aantal dagbesmettingen in Thailand op iets meer dan 2.000, wellicht is dat het gevolg van strengere coronamaatregelen die midden april van kracht zijn geworden in de hoofdstad Bangkok en grote delen van het land. Gisteren is wel een recordaantal van 31 overlijdens opgetekend.

Wat Thailand dan weer minder goed doet, is vaccineren. Slechts iets meer dan een procent van de bijna 70 miljoen inwoners heeft een eerste dosis gekregen. Op dat vlak loopt Thailand achter in Zuidoost-Azië. Net als Singapore laat Thailand niet langer mensen uit India binnen, maar geldt dat ook voor wie uit Nepal, Bangladesh, Pakistan en Sri Lanka komt. 

Een boeddhistische monnik krijgt een vaccin van AstraZeneca toegediend in Thailand.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen