Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS).

Fitnessen of op restaurant met een "coronapas"? Brussels minister-president Rudi Vervoort is voor

De Brusselse minister-president Rudi Vervoort (PS) is voorstander van een coronapas, zoals die in Denemarken wordt gebruikt. Daarmee kan je bewijzen dat je coronaveilig naar de kapper, naar de fitness of op restaurant kunt gaan. Vervoort wil die wel pas als iedereen de kans heeft gehad om een vaccin te krijgen.

In Denemarken kunnen mensen in een app op hun smartphone tonen dat ze gevaccineerd zijn, of dat ze recent een negatieve coronatest hadden. Is dat het geval, dan krijgen ze "privileges": ze kunnen bijvoorbeeld naar de kapper, de fitness of op restaurant. 

De Brusselse minister-president Vervoort wil het systeem ook hier invoeren als iedereen in ons land de kans heeft gekregen zich te laten vaccineren. Dat zei hij bij de collega's van RTL-TVI.

"Voor wie gevaccineerd is, moet er iets veranderen. Je kunt hen niet zeggen dat ze moeten wachten tot de sceptici beslissen. Van zodra de hele bevolking de kans heeft gehad om zich te laten vaccineren, lijkt het me legitiem om een dergelijk systeem op poten te zetten."

De vraag zal in dat geval zijn hoe die coronapas strookt met het vergelijkbare coronapaspoort, waaraan op Europees niveau wordt gewerkt. Dat moet coronaveilig reizen deze zomer makkelijker maken. 

Meest gelezen