Archieffoto

Grootscheepse controleactie op vrachtwagens in provincie Antwerpen: "Na 3 dodelijke ongevallen op E313 geen overbodige luxe"

Vanaf vandaag start in de provincie Antwerpen een grootscheepse controleactie op vrachtwagens in het verkeer. Drie weken lang slaan de federale en de lokale politie de handen in elkaar om zowel op gemeentelijke, als gewest- en snelwegen vrachtwagens te controleren. Zo gaan ze bijvoorbeeld na of de chauffeurs de rij- en rusttijden respecteren, ze niet illegaal aan het werk zijn en de vrachtwagens niet te zwaar geladen zijn.

Recent nog gebeurden er aan de wegenwerken op de E 313 in Geel drie dodelijke ongevallen, telkens waren er vrachtwagens bij betrokken. "Dat bewijst dat we actie moeten blijven ondernemen. Tijdens een grote controleactie in februari bleek bovendien meer dan 70 % van de vrachtwagens niet volledig in orde te zijn met de wetgeving", zegt Jean-Claude Gunst van de federale politie, hij coördineert de controleactie.

"Het gaat dan bijvoorbeeld over het respecteren van de rij- en rusttijden of dat de vrachtwagen niet te zwaar geladen is, maar we controleren ook op sociale regelgeving. Dat de chauffeur niet illegaal tewerkgesteld is bijvoorbeeld en dat er geen uitbuiting in het spel is, want vooral met chauffeurs uit Oostbloklanden durft dat al wel eens te gebeuren", zegt Gunst.

Naast de federale politie en de scheepvaartpolitie, doen ook zo goed als alle lokale politiekorpsen in onze provincie mee aan de controles. Er wordt gecontroleerd op snelwegen, gemeente- en gewestwegen en in het havengebied, drie weken lang, van maandag 3 tot zaterdag 21 mei.

Meest gelezen