Radio 2

Horeca op de dijk van Middelkerke draait topweekend: "In 1 dag evenveel verdiend als in hele maand april"

Op de Zeedijk van Middelkerke kon je dit weekend, een week vroeger dan elders, al een terrasje doen. Burgemeester Jean-Marie Dedecker regelde dat via een creatief achterpoortje, tot groot enthousiame van de horeca in zijn gemeente. Enkele horecabazen lieten weten dat ze in twee dagen tijd een omzet draaiden die een veelvoud is van de voorbije weekends. 

In Middelkerke kon je dit weekend al op een terras zitten, zij het alleen op de Zeedijk. Burgemeester Dedecker vond daarvoor een creatief achterpoortje: hij trok tijdelijk alle vergunningen in van de horeca op de Zeedijk, waardoor die Zeedijk openbaar domein werd. En op openbaar domein mag een gemeentebestuur tafels en stoelen zetten, wat in Middelkerke is gebeurd. Wie iets kocht in een horecazaak, kon dat aan zo'n tafeltje opeten. En dat was een groot succes. 

Omzet maal 20

De horeca reageert enthousiast. "Het was een topweekend", zegt Davy Vankeirsbilck van De Crèmerie. "Je voelde dat de mensen er naar snakten om eens buiten te komen. En wij hebben een zeer, zeer mooie omzet gedraaid. En dat allemaal coronaveilig. Er waren vrijwilligers om de tafels en stoelen te ontsmetten nadat iemand er had plaatsgenomen en de mensen hielden ook afstand."

De voorbije weken kon je de koppen tellen op de Zeedijk, nu kon je over de koppen lopen
Marc Coene, uitbater Littoral

Ook Marc Coene van tearoom Littoral heeft niks dan lof voor zijn burgemeester. "Ons cijfer zaterdag was even hoog als alles wat we in de maand april hebben verdiend. De voorbije weken kon je de koppen tellen op de Zeedijk. Nu kon je over de koppen lopen. We hadden natuurlijk geluk met het mooie weer, maar je voelde ook dat mensen er naar uitkeken om weer eens met een drankje te kunnen uitblazen op terras. Veel bezoekers dit weekend kwamen speciaal naar Middelkerke om dat weer te ervaren." 

Voor iedere euro die ik vorig weekend heb verdiend, verdiende ik er dit weekend 20
Nathaniel Devey, uitbater tearoom Riviera

"Voor iedere euro die ik vorig weekend heb verdiend, verdiende ik er dit weekend 20", vat Nathaniel Devey van tearoom Riviera zijn weekend samen. "Maar het was nodig. De heropening van de terrassen werd steeds maar uitgesteld, in de loop van de weken minderde de take-away. Nu maar hopen dat we snel ook binnen mogen heropenen. Ik heb veel geïnvesteerd om alles coronaveilig te laten verlopen, er is ontsmettingsgel, we hebben plexischermen gekocht,... Ik hoop dat de overheid inziet dat wij ook een bondgenoot kunnen zijn in de strijd tegen corona."

Meest gelezen