Ishan Tankha

Lucht kleurt grauw in India door crematoria die dag en nacht moeten draaien: "Stof ligt tot op mijn terras"

De lucht in de Indiase stad New Delhi kleurt grauw, door de crematoria die dag en nacht aan het draaien zijn om alle lichamen te kunnen ruimen. Dat zegt Eva Oude Elferink, correspondente voor de Nederlandse krant NRC Handelsblad, in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Mijn terras ligt vol met een grijzige stof die vrij verontrustend is."

Dat het in India niet goed gaat, is al een tijdje duidelijk. Momenteel komen er elke dag net geen 400.000 bevestigde besmettingen bij en vallen er dagelijks zo'n 3.500 doden. Bekeken op het totale aantal inwoners is dat misschien een stuk minder dan in ons land, maar de hoge cijfers in India veroorzaken wel grote problemen voor het gezondheidssysteem.

De afgelopen dagen doken al heel wat beelden op van overvolle ziekenhuizen en dat beeld is nog niet veranderd. "Er heerst hier een combinatie van wanhoop, woede en machteloosheid", zegt correspondente Eva Oude Elferink. "De ziekenhuizen doen wat ze kunnen, maar ze zitten boven hun capaciteit. Alles ligt vol. Voor ziekenhuizen ontstaan enorme rijen van mensen die hopen dat er toch nog een bed vrijkomt. Sommigen sterven terwijl ze aan het wachten zijn."

Beluister hier het gesprek in "De wereld vandaag". De tekst gaat daaronder voort. 

AFP or licensors

En ook het aantal overlijdens is te hoog om het aan te kunnen. "Het aantal geregistreerde doden is een onderschatting (want enkel wie positief getest heeft op corona wordt meegeteld en lang niet iedereen kan op tijd worden getest, red.). De vraag is hoe groot de onderschatting is. Hoe dan ook werken de crematoria soms 24 uur per dag om alle lichamen te ruimen. Naast de crematoria zijn er extra brandstapels gemaakt, gewoon omdat ze het niet gebolwerkt krijgen."

Bekijk hier de beelden van vorige week uit India. De tekst gaat daaronder voort. 

Videospeler inladen...

Dat laatste is ook te zien aan de lucht, zegt Oude Elferink. "We zitten hier in de zomermaanden en door de lockdown is er weinig verkeer en industrie. De lucht zou nu blauw moeten zijn, maar hij is grauw. Dat komt net door die crematoria. Ik woon op een paar honderd meter van een crematorium en op mijn terras ligt een laag grijzige stof, die nieuw is voor mij. Die is toch verontrustend, zeker na wat ik gezien heb bij de crematoria de afgelopen dagen."

"Volgens sommige modellen zullen we hier de piek van de golf bereiken binnen één a twee weken", zegt de correspondente nog. "Maar het verandert allemaal heel snel. Zeker is dat niet. Hoe dan ook gaan de huidige cijfers voort tot we die piek bereikt hebben. Het einde is nog niet in zicht."

Meest gelezen