Bas De Wilde

KOERSbus in Roeselare maakt eerste rit: "Een coronaproof wielermuseum op wielen"

In Roeselare maakt KOERSbus, vandaag zijn eerste rit. De bus werd omgebouwd tot een museum op wielen, waarin je meer te weten komt over het WK wielrennen in Vlaanderen. In mei en juni doet KOERSbus een ronde in Roeselare en vanaf 11 juli een ronde in België. 

In Roeselare wordt KOERSbus eindelijk voorgesteld. Begin dit jaar kocht het museum van de wielersport "KOERS" in Roeselare een tweedehands autobus. “De bus komt oorspronkelijk uit Finland en deed daar dienst op een Finse luchthaven”, vertelt Thomas Ameye van KOERS, “De bus was niet klaar voor direct gebruik, maar na heel wat verbouwingen heeft KOERS er iets unieks van gemaakt". De autobus zal vanaf vandaag dienen als wielermuseum op wielen. 

In de KOERSbus kan je een expo rond het Wereldkampioenschap wielrennen in Vlaanderen ontdekken. “Het WK wordt er voorgesteld op verschillende interactieve manieren. We proberen zo een stukje geschiedenis van de wielersport naar voor te brengen. Dit jaar is het ook de 100e editie van het WK in Vlaanderen, dus dat moment willen we zeker aangrijpen om terug te blikken op diverse collectiestukken en verhalen”, geeft Dries De Zaeytijd van KOERS mee. 

(Lees verder onder de foto)

Bas De Wilde

Museumbezoek

De KOERSbus start vanaf vandaag aan zijn ronde. Ondanks alle coronamaatregelen is een veilig bezoek per bubbel perfect mogelijk. "De bezoekers zullen er op hun gemak lades kunnen openen of klank beluisteren. Zowel vooraan als aan de zijkant zullen de mensen hun handen kunnen ontsmetten. Na elk bezoek wordt alles ook eerst ontsmet en daarna wordt er een nieuwe bubbel toegelaten. Perfect dus voor tijden zoals deze", voegen Dries de Zaeytijd en Thomas Ameye toe. 

Het museum op wielen doet nu eerst een Ronde door Roeselare en van 11 tot 21 juli doet de bus een Ronde door België. Op die ronde zal de bus 20 steden bezoeken met een WK verleden, zoals Ronse en Ivoir.  

Bekende buschauffeur

Toen oud-profwielrenner Peter Farazijn gevraagd werd om de bus te besturen, moest hij geen twee keer nadenken. "Toen ik stopte met koersen ben ik buschauffeur geworden bij de Lijn. Dagelijks rijd ik met dezelfde bussen rond en toen ze dat vroegen twijfelde ik geen seconde. De koers is nog steeds mijn grootste passie", vertelt Peter. 

Meest gelezen