Radio 2

Restauratie van Belle Epoque gemeentehuis in De Haan kan starten

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) zet het licht op groen voor de restauratie van het gemeentehuis van De Haan. De Vlaamse Overheid geeft een premie van 2,3 miljoen euro. “Wie De Haan zegt, zegt Belle Epoque”, zegt minister Diependaele. Het monument dateert uit 1899 en werd in 1985 het gemeentehuis voor de bewoners van De Haan. Door vocht en betonrot is het gemeentehuis aan restauratie toe.

Het dak van het gemeentehuis is in slechte staat en het pleisterwerk van de gevels komt los. “Met de erfgoedpremie worden het dak en het pleisterwerk aangepakt. Ook de galerijen hebben te kampen met dezelfde vochtproblemen en worden gerestaureerd”, verduidelijkt minister Diependaele.

Beschermd monument

Het gemeentehuis, één van de grootste en oudste hotels van De Haan, werd in 1981 beschermd als monument. Het werd in 1898 ontworpen als luxehotel met 62 kamers, een grote feestzaal en voorzien van elektriciteit en liften. Ook stallingen en een bakkerij maakten deel uit van het hotel.  Het monument behoort vandaag tot het beschermde dorpsgezicht De Concessie.  

Burgemeester Wilfried Vandaele (N-VA): “Dergelijke investeringen zijn voor een gemeente alleen bijna niet te dragen. Dat minister Diependaele bijspringt om het gebouw exact 40 jaar na de bescherming als monument nog eens een flinke opknapbeurt te geven, daar zijn wij hem bijzonder dankbaar voor.”

Dit jaar wordt er nog gestart met de werken. Het gemeentehuis blijft al die tijd  open. 

Inwoners blij met restauratie

De inwoners van De Haan zijn blij dat hun gemeentehuis gerestaureerd wordt. "Die Belle Epoquestijl moet zeker behouden blijven, er is geen hoogbouw hier, daarom komen er ook zoveel toeristen langs. Alle oude gebouwen in De Haan zouden moeten behouden blijven. De bouwpromotoren zouden minstens de gevels moeten laten staan. Desnoods zetten ze achter de Belle Epoque gevel een nieuw modern gebouw." 

"Het is zeker nodig, het gemeentehuis is al jaren in verval. Ik vind het belangrijk omdat er ook wekelijks trouwfeesten zijn, het moet in ere worden gehouden." 

Meest gelezen