Liveblog - Premier De Croo wil geen 3e editie van La Boum: "Wie zoiets organiseert, weet dat hij problemen organiseert"

Premier Alexander De Croo (Open VLD) wil niet dat er een derde editie van La Boum komt. De organisatoren hebben een aanvraag ingediend om op 29 mei voor de derde keer een protestactie te organiseren in het Brusselse Ter Kamerenbos. Maar De Croo is geen voorstander. Volg de belangrijkste updates in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Premier De Croo wil geen 3e editie van La Boum: “Wie zoiets organiseert, weet dat hij problemen organiseert”

Premier Alexander De Croo (Open VLD) wil niet dat er een derde editie van La Boum komt. De organisatoren hebben een aanvraag ingediend om op 29 mei voor de derde keer een protestactie te organiseren in het Brusselse Ter Kamerenbos. Maar De Croo is geen voorstander.

“Een evenement als dit is vragen om problemen. Je trekt sowieso mensen aan die enkel de bedoeling hebben om in gevecht te gaan met de politie. Anderen die niet die bedoeling hebben, worden daar voor een stuk in meegesleurd”, zegt De Croo.

“Ik wil gerust in gesprek gaan met jongeren, en luisteren en begrijpen. Maar wie zoiets organiseert weet dat hij problemen organiseert. En daar ga ik niet mee in dialoog. Een evenement als dit, leidt enkel tot geweld.”

De Croo roept op om nog heel even vol te houden. “Er is perspectief. De komende weken gaan we opnieuw een stuk meer dingen mogen doen (op 8 mei gaan de terrassen onder meer opnieuw open, red.). Dus als we nog een klein beetje geduld hebben, dan mag alles weer zonder dat daar een grote politiegroep voor op de been moet worden gebracht”, aldus De Croo.

Videospeler inladen...

Europese Commissie wil inreisbeperkingen voor toeristen uit niet-EU-landen versoepelen

De Europese Commissie stelt voor om de beperkingen voor niet-essentiële reizen naar de Europese Unie te versoepelen. Concreet stelt ze voor dat reizigers uit niet-EU-landen die volledig gevaccineerd zijn met een vaccin dat door het Europese geneesmiddelenbureau EMA of via de noodprocedure van de WHO toegelaten is, Europa weer binnen kunnen. Reizigers zullen een certificaat moeten kunnen voorleggen.

Ook reizigers uit niet-EU-landen met een gunstige epidemiologische situatie zouden weer welkom zijn. De criteria voor landen die als veilig beschouwd worden, worden versoepeld. Nu staan er maar zeven landen op die lijst.

Er wordt ook een soort noodremprocedure ingebouwd. Als er in niet-EU-landen een virusvariant zou opduiken die reden tot bezorgdheid geeft, zouden lidstaten kunnen beslissen om reizen van en naar dat land op te schorten.

Voor essentiële reizen verandert er niets. Mensen uit niet-EU-landen die zich verplaatsen om essentiële redenen, zullen nog altijd naar Europa kunnen reizen, ongeacht of ze volledig gevaccineerd zijn.

Het gaat om een voorstel, de lidstaten moeten het nog bespreken. De Europese Commissie hoopt dat ze het voorstel tegen het einde van de maand goedkeuren.

Brusselse politie ontvangt aanvraag voor La Boum 3 op 29 mei

L'abîme Team, het collectief achter La Boum 2, heeft bij de Brusselse politie een aanvraag ingediend voor La Boum 3. Dat maken ze zelf bekend op hun Facebookpagina en wordt bevestigd door de politie Brussel Hoofdstad Elsene. Op 29 mei willen ze opnieuw in het Ter Kamerenbos verzamelen.

"Geen twee zonder drie", staat er op de Facebookpagina van L'abîme Team te lezen, met bijgevoegd een screenshot van het aanvraagformulier van de politie. Dit betekent nog niet dat La Boum 3 al is goedgekeurd. De aanvraag wordt nu onderzocht door de politie.

"Na meer dan een jaar van lockdown trekken meerdere experts aan de alarmbel over de psychologische toestand van jongeren en het missen van sociale contacten. Zoals we aan de minister van Binnenlandse Zaken hebben laten verstaan, tonen studies dat er in openlucht amper kans is op besmetting. Wij vragen simpelweg de toestemming om samen te komen, zoals bepaald in de grondwet", klinkt de motivatie van L'abîme Team bij de aanvraag.

Eergisteren, op zaterdag 1 mei, werd La Boum 2 gehouden. Het verboden evenement liep opnieuw uit de hand en de politie kwam massaal tussen. Bij die politie-interventie werden 127 personen administratief opgepakt en vijf gerechtelijk, onder meer wegens gewapende weerspannigheid, bedreigingen en verkoop van verdovende middelen. Die vijf zijn intussen vrijgelaten.

Hoe zal een terrasbezoek eruit zien vanaf zaterdag?

Als je vanaf volgende zaterdag een terrasbezoek plant, zal je nog altijd rekening moeten houden met een aantal coronaregels. De meeste regels lijken op die van vorig jaar, maar nu zal u zich niet moeten registreren. Dat blijkt uit het veiligheidsprotocol dat de horecasector en de federale regering hebben afgesproken.

Ontdek hier meer:

Unia: dienst weigeren wegens niet ingeënt kan discriminerend zijn

Iemand de toegang weigeren tot goederen of diensten omdat hij niet gevaccineerd is tegen COVID-19 kan discriminerend zijn. Dat staat in een advies dat gelijkekansencentrum Unia heeft bezorgd aan de verschillende overheden. 

Zonder wettelijk kader en met de kennis die vandaag bestaat over de vaccins en het virus mag je de vaccinatiestatus niet zomaar gebruiken om de toegang tot een dienst te weigeren, waarschuwt Unia.

Problematischer wordt het vooral als bepaalde groepen in beeld komen die zich omwille van gezondheidsredenen, hun leefomstandigheden of geloofsovertuiging niet kunnen laten vaccineren. Zo dreigen die uitgesloten te worden van diensten die van essentieel belang zijn, zoals huisvesting, gezondheidszorg, bankzaken en verzekeringen. "Voor deze groepen kan het ontzeggen van de toegang tot goederen of diensten als een vorm van discriminatie worden beschouwd", aldus Unia.

Denemarken schrapt coronavaccin van Johnson & Johnson uit vaccinatiecampagne

Denemarken zal het coronavaccin van Johnson & Johnson niet langer inzetten in zijn vaccinatiestrategie. Dat heeft het Deense gezondheidsinstituut aangekondigd. De beslissing komt er nadat het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) vorige maand heeft bevestigd dat er bloedklonters in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes kunnen voorkomen na vaccinatie. Het gaat wel om een erg zeldzame bijwerking van het vaccin. Volgens het EMA wegen de voordelen van het vaccin wel nog altijd op tegen de nadelen, maar moet elk land zelf de afweging maken.

Het Deense gezondheidsinstituut is van mening dat de epidemie in Denemarken momenteel goed onder controle is en er wordt goede vooruitgang gemaakt met de andere coronavaccins. Denemarken besliste vorige maand al om ook het vaccin van AstraZeneca niet langer toe te dienen omwille van dezelfde redenen.

Door het schrappen van het vaccin van Johnson & Johnson loopt de Deense vaccinatiecampagne wel vertraging op. De laatste doelgroep, met Denen tussen 25 en 39 jaar, zou tot vier weken langer moeten wachten op een eerste prik. Het gezondheidsinstituut sluit echter niet uit dat het vaccin eventueel later toch nog toegediend zou kunnen worden "indien de situatie in Denemarken zou veranderen".

Denemarken had zo’n 7 miljoen Johnson-vaccins besteld. De kans is groot dat die, net als de vaccins van AstraZeneca, beschikbaar zullen zijn voor Denen die toch één van beide vaccins willen.

Coronapas in Denemarken: "Je kan je gratis laten testen en je hebt toegang tot bijna alles

Is een coronapas - iets waarin Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) wel iets ziet- een goed idee? Sara Adam woont en werkt in de Deense hoofdstad Kopenhagen en is enthousiast.

In Denemarken bestaat zo'n coronapas el enkele weken, gecombineerd met een systeem waar je je geregeld kan laten testen als je nog niet gevaccineerd bent. "Je kan je gratis laten testen om de 3 dagen", legt Sara Adam uit in "De wereld vandaag".  

Iedereen is heel blij dat je daardoor weer op restaurant kan

Het resultaat van zo'n sneltest is maar 72 uur geldig. Daarom laten veel Denen zich erg vaak testen. "Zo heb je toegang tot bijna alles. Dat is wel heel tof.", aldus Adam. "Iedereen is heel blij dat je daardoor weer op restaurant kan."

Volgens Adam is er in Denemarken niet echt veel debat over de invoering van zo'n coronapas geweest. 

Beluister hieronder het gesprek met Sara Adam in "De wereld vandaag":

(c) Copyright 2020, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Oktoberfest 2021 geannuleerd

Ook dit jaar zal het Oktoberfest in München door de coronapandemie niet doorgaan. Het grootste bierfestival van de wereld wordt voor de tweede keer geannuleerd. Autoriteiten schatten het risico op besmetting in oktober nog te hoog, ondanks dat tegen dan vele mensen gevaccineerd zullen zijn.

Het Beierse festival lokt jaarlijks zes miljoen bezoekers voor haar festiviteiten die twee weken duren. Liefhebbers van liters bier, braadworsten en lederhosen zullen dus nog een jaar extra moeten wachten.

Lachende feestvierders op het Oktoberfest van 2019
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Europees Geneesmiddelenagentschap start evaluatie van Pfizer-vaccin voor 12- tot 15-jarigen

Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) is begonnen met de evaluatie van het gebruik van het Pfizer/BioNTech-vaccin bij 12- tot 15-jarigen. Dat laat het EMA weten in een persbericht. Nu mag het vaccin gebruikt worden voor personen vanaf 16 jaar.

Voor een vaccin in de EU gebruikt mag worden, moet het EMA eerst het licht op groen zetten. Daarvoor doet het EMA een beroep op data van de vaccinproducent. 

Uit onderzoek is volgens Pfizer en BioNTech "100 procent effectiviteit" gebleken bij 12- tot 15-jarigen en een sterke antilichamenreactie na vaccinatie. Er waren ook geen andere bijwerkingen na de inenting dan diegenen die al waren vastgesteld bij gevaccineerden van 16 tot 25 jaar, klinkt het.

Brussel geeft tweede dosis AstraZeneca al na acht weken, Vlaanderen houdt vast aan twaalf weken

Het Brussels Gewest heeft de periode tussen de eerste en de tweede prik met het AstraZeneca-vaccin ingekort van 3 naar 2 maanden. De Brusselse gezondheidsinspectie heeft daarvoor toestemming gekregen van de taskforce vaccinatie. “De marge voor het toedienen van dat tweede spuitje ligt tussen de 8 en de 12 weken", zegt Inge Neven. “Oorspronkelijk is de maximale termijn gehanteerd om zoveel mogelijk mensen al een eerste dosis te kunnen geven. Maar nu er voldoende voorraad is en er ook vraag is om die tweede dosis sneller te krijgen, korten we de periode dus in.” Die vraag bestaat omdat veel mensen die al een eerste spuitje kregen in volle zomervakantie moeten terugkeren en dus mogelijk minder beschikbaar zijn om naar het vaccinatiecentrum te gaan. Voorlopig zijn er nog geen aanwijzingen dat Vlaanderen en Wallonië ook hun termijn zullen inkorten.

In Brussel daalt de leeftijdslimiet voor mensen die zich kunnen laten vaccineren sneller dan in Vlaanderen en Wallonië, omdat de bevolking jonger is. Alle 46-plussers hebben gisteren hun uitnodiging gekregen voor vaccinatie. Vorige week is een recordaantal van 47.023 dosissen toegediend en in de komende week zijn er liefst 63.400 vaccins beschikbaar. Intussen hebben al 72% van de 65-plussers zich laten vaccineren, waardoor de voorwaarde om de terrassen komend weekend te openen vervuld is. De bereidheid om zich te laten vaccineren lijkt ook toe te nemen in het Brussels Gewest. Daar zijn ze nu al toe aan de 46-plussers. De 41 tot 46-jarigen kunnen zich al aanmelden op de wachtlijst Bruvax en daar is het voorbije weekend een stijging vastgesteld van 20.000 naar 30.000 inschrijvingen.

Meest gelezen