© MORREC

Mei Plasticvrij: "We poetsen onze tanden met tandpastapastilles die niet in een plastic tube zitten"

Het gezin Sterck uit Kalmthout leeft al acht jaar zo veel mogelijk zonder plastic. In "Mei plasticvrij" willen ze mensen motiveren om hun voorbeeld te volgen, ze delen tips via hun Instagrampagina. "We nemen onze eigen broodzakken mee naar de bakker en kopen speelgoed tweedehands".

Het gezin Sterck uit Kalmthout, moeder, vader en twee kinderen, probeert al acht jaar zo plasticvrij mogelijk te leven. "We doen het niet voor de volle 100 procent, dat hoeft ook niet, maar door de loop der jaren hebben we almaar meer manieren ontdekt om zo weinig mogelijk plastic te gebruiken", zegt vader Nikolas Sterck in Start Je Dag bij Radio 2 Antwerpen.

"Voor voeding is plastic soms wél een goede keuze om voedselverspilling tegen te gaan. Een vegetarische hamburger wordt bijvoorbeeld veel sneller slecht zonder plastic verpakking en dat is nóg slechter voor het milieu. Maar er zijn ook verpakkingsvrije winkels, zeker in steden zie je die vaker opduiken. Wij nemen ook altijd onze eigen verpakking mee naar de winkel. Zo gaan we naar de frituur en bakker met onze eigen schalen en zakjes om ons brood te laten indoen. In het begin is het misschien nog onwennig maar ook winkeliers zijn er snel mee weg want voor hen kost verpakking ook geld", zegt Nikolas.

In het begin is het nog wat onwennig met je schaaltjes naar de winkel maar ook voor de winkelier is het een besparing want verpakking kost geld

Nikolas Sterck

"Als we nieuw speelgoed kopen, checken we dat het van natuurlijke materialen gemaakt is zoals bamboe of hout, of dat het makkelijk recycleerbaar is. Maar vaker nog kopen we tweedehands speelgoed. Op tweedehandssites vind je veel lego- en duplosets. Het is vooral belangrijk dat er niet voor ons nieuw plastic wordt gemaakt", aldus Nikolas.

"In de badkamer kiezen we voor een bamboetandenborstel en tandpastatabletjes. Die pastilles kan je zonder verpakking kopen en zitten dus niet in een plastic tube. Ze zijn bovendien ook heel makkelijk in gebruik. Je steekt zo'n pastille in je mond, kauwt er even op en er ontstaat een soort schuim in je mond en dan poetsen maar", besluit Nikolas.

De familie Sterck deelt deze en andere plasticvrije tips op hun Instagrampagina.

Meest gelezen