Natuurpunt Waasland

Temse zet nestvlot voor vogels op waterplas Vuurkouter: "Om de broedplaatsen van visdiefjes te beveiligen"

Aan de site Vuurkouter in Steendorp, een deelgemeente van Temse, heeft de gemeente samen met Natuurpunt een nestvlot geïnstalleerd op het water. Dat is om de visdieven, een beschermde vogelsoort, er te laten broeden."Op land broeden is erg gevaarlijk voor visdieven, want ze worden belaagd door roofdieren", geeft Nine Van Hoywegen van Natuurpunt mee. 

Vaak worden de nesten van visdieven leeggeroofd en raakt de vogelsoort zo nog meer bedreigd. In Temse zoeken ze de oplossing in een nestvlot op de vijvers van het domein Vuurkouter. De oude kleiputten zijn ondertussen gevuld met water en zo is het een mooie plek voor de natuur geworden. Allerlei vissen en vogels hebben er hun verblijfplaats gevonden. Maar je kan er ook vossen en ratten aantreffen, en dat zijn net de dieren die de nesten van de visdieven plunderen. 

De bodem van het vlot wordt bedekt met een soort zand, en visdieven maken daarop graag hun nest  

Nine Van Hoywegen, voorzitter Natuurpunt Waasland -Scousele

Verlossing in het water

Door de nesten op vlotten in het water te plaatsen, hoopt Natuurpunt dat de visdieven veilig en rustig kunnen broeden. Het zal natuurlijk even wennen zijn voor de vogels, zeker om de weg naar het vlot te vinden. "We hopen nu dat die plaats wordt ingenomen door de visdieven, in plaats van gewone meeuwen, maar dat is nog afwachten. Het kan zijn dat ze dit jaar niet komen, maar op andere plekken is het al gelukt", legt Van Hoywegen uit.  Daarmee verwijst ze naar andere natuurgebieden, waar gelijkaardige visdiefnesten op het water zijn aangebracht, zoals in Groot Kruibeke, in Molsbroek, Lokeren en op het Berlaarse Donkmeer. "Je ziet deze vlotten overal verschijnen, want vele natuurgroepen proberen dat ook te stimuleren." 

Steun van gemeente Temse

Om het vlot van twee meter op twee meter te kunnen plaatsen op de diepe kleigroeven, heeft Temse de technische dienst van de gemeente ingeschakeld. Ook de brandweer kwam hulp bieden. Bovendien heeft het initiatief ook subsidies ontvangen om het vlot zo goed mogelijk te bouwen. Eens in het water is het nestvlot verankerd en effen geplaatst, zodat de situatie ideaal is om visdievenjongen ter wereld te brengen. De visdief behoort tot de familie van de sternen en kan je herkennen aan zijn oranjerode snavel met een zwarte punt (zie foto).

De visdief - Natuurpunt Waasland
kasto80

Meest gelezen