Politie Geel-Laakdal-Meerhout

Oehoes verhuizen van balkon in Geel naar natuurhulpcentrum

Net als vorig jaar heeft een oehoe zijn nest gemaakt in een bloembak op een balkon van een appartement in Geel. Afgelopen weekend was een jong uit een nest gevallen en door de politie terug naar de moeder gebracht. Vandaag worden de jongen naar het Natuurhulpcentrum Opglabbeek gebracht. Daar kunnen ze aansterken. De oehoes leren er ook vliegen en jagen tot ze klaar zijn om in de natuur vrij te laten.
 

Een politiepatrouille zag afgelopen weekend een kuiken in de hoek van een etalageraam zitten. Het jong was uit de bloembak van een balkon op de hoek van de Nieuwstraat en de Stationstraat naar beneden gevallen. De agenten ontfermden zich over het dier en op aanwijzen van een buurvrouw konden ze het terug bij de moeder in het nest zetten.
 

De jongen daar elk jaar ophalen en bij ons grootbrengen, is niet verstandig
Sil Janssen, Natuurhulpcentrum Opglabbeek

Vandaag worden ze opgehaald door het Natuurhulpcentrum Opglabbeek. Daar worden ze verder opgevangen tot ze klaar zijn om uit te vliegen. "In deze periode verlaten de jongen het nest en in dit geval liggen ze dan op straat", vertelt Sil Janssen van het natuurhulpcentrum. "We gaan ook overleggen met het Agentschap Natuur en Bos met de vraag of we dit elk jaar willen laten gebeuren. De kans is namelijk groot dat de moeder ook volgend jaar weer naar dezelfde plek komt. Het is nog altijd beter dat de jongen bij hun ouders in de natuur opgeleerd kunnen worden."  Vanmiddag worden alleen de drie jongen weggehaald. "We zouden ook de moeder kunnen wegvangen of  proberen om het nest volgend jaar te verstoren. Het lijkt met niet verstandig om de jongen daar elk jaar te moeten weghalen en dan bij ons grootbrengen."

De oehoe is één van de grootste uilensoorten ter wereld en ongeveer zo groot als een buizerd. Lange tijd kwam hij in ons land vooral voor in Wallonië maar de laatste tijd duikt de uil ook meer en meer op in Vlaanderen.
 

Meest gelezen