Opnieuw raketaanvallen op Iraakse luchtmachtbasis waar Amerikanen actief zijn

Vanavond zijn een aantal raketten neergekomen op de Iraakse luchtmachtbasis Balad ten noorden van de hoofdstad Bagdad. Daar zijn Amerikaanse defensie-experten actief. Het is niet duidelijk of de aanval het werk is van de soennitische terreurgroep IS of van pro-Iraanse sjiitische milities in Irak.

Drie raketten zijn vanavond ingeslagen op de grote Iraakse luchtmachtbasis van Balad, op een zestigtal kilometer ten noorden van de hoofdstad Bagdad. Nog eens drie andere raketten kwamen terecht in de buurt van de basis.

Het is nog niet duidelijk of er schade en slachtoffers zijn en het is ook niet bekend wie de raketten heeft afgevuurd. Op de basis zijn onder meer Iraakse F-16-gevechtsvliegtuigen gestationeerd, maar er werken ook een aantal Amerikanen voor defensiebedrijven en onderhoud. Of er ook Amerikaanse militairen zijn op dit ogenblik, is niet bekend.

Verhoogd aantal aanvallen in Irak

Wel zeker is dat het aantal aanvallen op militaire doelwitten waar Amerikanen aanwezig zijn, de voorbije maanden fors is gestegen. Zondag kwamen er twee raketten neer op de internationale luchthaven van Bagdad, waar VS-militairen gelegerd zijn. Eerder dit jaar zijn er ook al raketten afgevuurd op Balad en op de luchthaven van Erbil in Iraaks-Koerdistan. Eind februari liet VS-president Joe Biden een vergeldingsbombardement uitvoeren tegen doelwitten van pro-Iraanse milities in Irak en Syrië. 

Vermoed wordt dat de aanvallen het werk zijn van door Iran gesteunde sjiitische milities in Irak. Toch is ook niet uit te sluiten dat Balad onder vuur werd genomen door aanhangers van de terreurgroep IS. Balad ligt in de beruchte "soennitische driehoek" ten noorden van Bagdad waar anti-westerse groepen zoals IS nogal wat aanhang hebben.

Meest gelezen