Café Vlissinghe Brugge

Oudste café van Brugge treurt om stamgast Pieter Aspe: "Veel fans gingen hier op de foto met hem"

Brugge is een icoon kwijt, schrijver Pieter Aspe. Hij overleed zaterdag, op zijn 68ste. Hij sukkelde al een tijdje met zijn gezondheid. Hij was ook een graag geziene stamgast in het oudste café van Brugge, Café Vlissinghe. "Fans konden hier gewoon een praatje met hem doen of een handtekening vragen", vertelt cafébaas Bruno.

Al sinds 1515 ligt, goed verscholen in het Sint-Annakwartier, Café Vlissinghe. Het was ook het café waar commissaris Van In, de hoofdrolspeler in de boeken van Aspe, graag zijn Duveltje kwam drinken. Uitbater Bruno Chinitor: "Ik ben in 1998 gestart met de uitbating van het Café Vlissinghe. Het café werd vaak vermeld in de boeken van Pieter Aspe. Want daar ging Van In graag iets drinken. Het was dan ook bijzonder spannend de dag dat de schrijver van die boeken zelf iets kwam drinken bij ons. Het was een heel joviale man en hij is vaste stamgast geworden."

"Mijn vrouw was personage in zijn boek"

Pieter Aspe had niet meteen een vaste dag of een vaste tafel in Café Vlissinghe. Meestal kwam hij langs met zijn echtgenote of wat vrienden. "Hij dronk vroeger altijd Duvel, later is hij dan overgeschakeld op Omer", vertelt cafébaas Bruno.

"Ikzelf was geen personage in zijn boek. Maar mijn vrouw wel. Hij schreef dan dat Grietje op de trap met een bak bier zeulde, terwijl ze bij mijn weten nog nooit met een bak bier heeft gezeuld."

" Aspe schreef: "Cafébazin Grietje kwam zeulend de keldertrap op met een bak bier." Ik denk niet dat ze dat ooit heeft gedaan." 

Niet geweten dat hij zo ziek was

Afgelopen zomer zag de cafébaas Pieter Aspe voor het laatst: "Daarna moesten we verplicht dicht. Ik wist absoluut niet dat hij zo ziek was. Ik ben wel geschrokken."

Pieter Aspe zal in ieder geval voor altijd bijblijven in Café Vlissinghe: "Mensen komen speciaal naar Brugge om de locaties uit het boek te bezoeken. Sommigen hadden het geluk dat hij dan bij ons zat. Zijn fans konden hem makkelijk aanspreken en een foto of handtekening vragen. Je voerde geen grote gesprekken met hem, maar het was een warme, joviale mens."

Meest gelezen