(c) Copyright 2017, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Indiase premier Modi verliest in deelstaat West-Bengalen, kritiek op coronabeleid zwelt aan

In India heeft premier Narendra Modi de verkiezingen verloren in de belangrijke deelstaat West-Bengalen. Tegelijk krijgt premier Modi kritiek op zijn aanpak van de coronacrisis in India. Elke dag sterven er in India nu meer dan 3.000 mensen aan COVID-19. 

De oppositie in de deelstaat West-Bengalen in het noordoosten van India viert feest. Het is een van de weinige staten, goed voor zo'n 90 miljoen inwoners, die niet gecontroleerd worden door de hindoe-nationalistische BJP-partij van federaal premier Narendra Modi. (Lees verder onder de foto).

Premier Modi liet zelfs zijn baard groeien om zijn populariteit op te krikken bij conservatieve kiezers.
AFP or licensors

Premier Modi haalde alles uit de kast om in de deelstaat West-Bengalen te winnen. Ondanks de exploderende coronacijfers hield hij erg omstreden massaal bijgewoonde verkiezingsbijeenkomsten. Maar de belangrijke deelstaat met onder meer de grootstad Kolkata (Calcutta) en het theegebied Darjeeling blijft dus in handen van de regionale machtspartij Trinamool Congress (TMC) en haar charismatische voorzitster "Oudere zus" Mamata Banerjee, die daar al tien jaar aan de macht is. TMC is een afscheuring van de Congrespartij en is ook in enkele andere staten actief.

Zij zou wel haar eigen parlementszetel verloren hebben aan een overloper van haar partij naar de BJP, maar zou dat juridisch kunnen aanvechten. De BJP heeft in West-Bengalen wel fors zetels gewonnen, maar niet genoeg. 

 Ook elders deed de BJP van premier Modi het niet zo goed. In de zuidelijke deelstaat Kerala behoudt een linkse coalitie de macht, in Tamil Nadu liet de regionale partij DMK de BJP in het zand bijten. Enkel in de oostelijke deelstaat Assam behoudt de BJP de macht. 

Bekijk ook de journaalreportage over de tanende populariteit van premier Modi in West-Bengalen: (lees eronder verder)

Videospeler inladen...

Tegenstanders beschuldigen premier Modi ervan dat hij met zijn hindoe-nationalistische BJP partij religieuze spanningen tussen hindoes en moslims oppookt. 

De BJP partij van premier Modi hield grote verkiezingsmeetings.
AFP or licensors

Kritiek op Modi over aanpak corona zwelt aan

Intussen zwelt de kritiek op premier Modi over zijn aanpak van de coronacrisis aan. Modi zou te traag en te aarzelend hebben ingegrepen, waardoor de ziekenhuizen in grote steden als Delhi het aantal zieken niet meer aankunnen. Wie niet rijk genoeg is, kan geen hulp zoeken in de beter uitgeruste privé-ziekenhuizen. 

Premier Modi sloeg de vele waarschuwingen om geen grote verkiezingsbijeenkomsten te houden in de wind. 

De cijfers in India blijven intussen barslecht: voor de twaalfde dag op rij zijn er meer dan 300.000 geregistreerde besmettingen. In totaal zijn er zo'n twintig miljoen geregistreerde besmettingen in India. Al meer dan een week sterven er elke dag zo'n 3.300 coronaslachtoffers in India. Er wordt aangenomen dat de werkelijke aantallen véél hoger liggen. 

Elke dag komen nu meer dan 3.000 mensen om in India door corona.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen