Racisme in het voetbal: "Documentaire op Canvas moet ogen doen openen"

Racisme langs de zijlijn of op het voetbalveld komt vaak voor. Vanavond start op Canvas een driedelige documentaire over racisme en discriminatie in het Belgische voetbal, zowel in het prof- als het amateurcircuit. Eén van de getuigenissen is van Yves Kabwe, coach bij City Pirates Linkeroever. De club telt meer dan 1300 jeugdspelers, goed voor 100 verschillende nationaliteiten. "Het blijft maar duren, vooral uit ontwetendheid", zegt hij. Kabwe wil structurele veranderingen.
 

In de documentaire "FC United – Racisme en discriminatie in het Belgische voetbal" zitten persoonlijke getuigenissen van prof- én amateurvoetballers. Ze tonen aan hoe ernstig het probleem is, bij jongeren en volwassen. Yves Kabwe traint de beloften bij City Pirates Linkeroever.  "Het blijft maar duren, vooral door onwetendheid. Met deze documentaire hopen we dat er ogen zullen opengaan." 
 

Kinderen die het slachtoffer zijn van racisme voelen zich minderwaardig

De coach hamert op structurele veranderingen. "Als het gebeurt in eerste klasse komt het op televisie maar wat gebeurt er met de jongeren die het meemaken op een zondagmorgen ? Deze problemen zouden we met de Voetbalbond moeten aanpakken. Ik probeer de spelers die het hebben meegemaakt wel te troosten maar er zou echte steun moeten komen en de daders moeten worden aangepakt. Je kan iemand aanspreken op zijn speelstijl maar als je iemand persoonlijk aanvalt over zijn uiterlijk, dat is bijzonder kwetsend. Ik ben een volwassen man van 31 jaar maar ik heb het ook al zien gebeuren bij spelertjes van 8 jaar. Die kinderen nemen dat mee en voelen zich minderwaardig. Voetbal is een spel en het moet leuk blijven. Het kan toch niet dat kinderen naar huis gaan met een gevoel en dat ze geen voetbal meer willen spelen. Als er niks verandert, kunnen we documentaires blijven maken maar heeft het weinig zin. De mensen moeten zeker kijken en dan hoop ik dat er een verandering komt in mentaliteit langs de zijlijnen, op de velden, in besturen, echt overal."
 

Waarom zou je niet iemand een stadionverbod kunnen geven als die zich bijvoorbeeld op sociale media racistisch heeft uitgelaten ?
Joost Houtman, woordvoerder Antwerp

Joost Houtman, de woordvoerder van voetbalclub Antwerp, vindt dat het fenomeen harder moet worden aangepakt. Hun kapitein Faris Haroun, ex-Rode Duivel met Tsjadische roots, werd eind vorig jaar nog slachtoffer van racisme. "Je kan wel met een armband spelen met een boodschap tegen racisme. Het kan ook op alle led-borden langs het veld staan maar het persoonlijk engagement moet natuurlijk veel verder gaan. Waarom zou je niet iemand een stadionverbod kunnen geven als die zich bijvoorbeeld op sociale media racistisch heeft uitgelaten ? Het fenomeen moet hard worden aangepakt. We kunnen ons als club niet duidelijker uitspreken dan dat wij het niet tolereren. Ik vind het zelf een fantastische ervaring om met alle mogelijke spelers van veel verschillende nationaliteiten en geloofsovertuigingen te kunnen samenwerken. Het zou geweldig zijn als iedereen dat gevoel zou koesteren, weg van alle racisme."

FC United: vanaf maandag 3 mei om 21u20 op Canvas en VRT NU
 

Meest gelezen