Stalenstraat in Genk zet opmars verder met nieuw graffitikunstwerk

Graffitikunstenaar Smates startte vandaag aan het 21 meter brede kunstproduct op de voorgevel van de Wara in Genk. Het graffitiwerk moet een blikvanger worden in de Stalenstraat, een plek die op korte termijn even sfeervol moet worden als de Vennestraat.

In 2018 zette de stad Genk de Stalenstraat op de kaart als 'Vallei van Werelden’. Handelaars konden zich de afgelopen tijd opgeven voor meer grondgebonden groen in de vorm van geveltuintjes, maar ook voor een opvallende ‘groene’ muurschildering. 

“Toen ik hoorde dat we ons konden opgeven voor een graffitikunstwerk was ik meteen enthousiast”, zegt Olivier Strauven, gedelegeerd bestuurder van de Wara. “Zeker toen ik vernam dat het om dezelfde kunstenaar ging als de persoon die hier een eindje verderop de prachtige visser heeft neergezet." Smates, die in het echt Bart Smeets heet, heeft bij het maken van het ontwerp rekening gehouden met de historiek van de Wara. "De maan op het beeld staat symbool voor licht, wat ook achter de gevel schuilgaat. En er is ook een fiets in de tekening verwerkt, want we zijn pas met een fietsafdeling begonnen. Verder zal je ook heel wat elementen uit Genk herkennen die te maken hebben met het mijnverleden en de Stiemerbeek. De stijl van de kunstenaar is dromerig, vaak met de natuur als belangrijk element”, aldus Strauven.

Volgens schepen Toon Vandeurzen (CD&V) probeert kunstenaar Smates het beeld tegen vrijdag af te werken. “Genkenaren kunnen vanaf dinsdag dagelijks de ontwikkelingen volgen op de Facebookpagina van de stad, want via een timelapsecamera volgen we de artiest op de voet.”

Meest gelezen