Videospeler inladen...

Stierengevecht symbool voor regioverkiezingen: "In Madrid zijn we veel sterker dan de coronapandemie" 

In de Spaanse hoofdstad Madrid kiezen de inwoners een nieuw regionaal parlement. De strijd tussen links en rechts is stevig gevoerd in Madrid. Huidig regiopresident Isabel Díaz Ayuso van de rechtse Partido Popular schudde zondag nog een laatste verkiezingsstunt uit haar mouw: een stierengevecht voor zo'n 6.000 toeschouwers. Onze correspondent Sven Tuytens geeft meer informatie in "Laat".

In de Las Ventas-arena, in de Spaanse hoofdstad Madrid, konden liefhebbers afgelopen zondag voor het eerst sinds het begin van corona nog eens een stierengevecht meemaken. Door de pandemie belandden veel matadors in de werkloosheid, waardoor de hele sector in een financiële crisis terechtkwam. Het spektakel van zondag lokte zo'n 6.000 toeschouwers naar de arena, die voor iets minder dan de helft was gevuld. In amper twee uur tijd waren de tickets uitverkocht. 

Deze twee vrouwen konden een ticket bemachtigen voor de corrida. Bekijk hier hun getuigenis en lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

Verkiezingsstunt

Hoewel de corrida een benefiet was voor de matadors had het voor Ayuso ook een achterliggende politieke agenda. De Madrilenen trekken namelijk vandaag naar de stembus. 

De sterk gepolariseerde verkiezingen drijven links- en rechtsgezinden nog meer uit elkaar in Spanje. Zo kunnen linksgezinden niet begrijpen dat er nog stierengevechten zijn. Langs rechtse kant klinkt het weerwoord "Communisme of vrijheid". De eeuwenoude stierengevechten zijn volgens het conservatieve Ayuso-kamp een deel van de Spaanse cultuur.

Dat het eerste stierengevecht zondag werd toegelaten was geen toeval. Bekijk hieronder de analyse van onze correspondent in Madrid, Sven Tuytens.

Videospeler inladen...

Meest gelezen