Jonas Roosens

Vaccinatiecampagne in stroomversnelling: Antwerpen gaat 14 uur per dag vaccineren, 750 vaccins per uur

Deze week worden in Vlaanderen precies 468.845 vaccins toegediend. Dat is meer dan een verdubbeling in vergelijking met vorige week. De vaccinatiecampagne komt stilaan in een stroomversnelling. In Antwerpen zal het aantal vaccinaties in het test- en vaccinatiecentrum Spoor Oost opgedreven worden naar 10.500 per dag. Vanaf de tweede helft van mei zal er 14 uur per dag gevaccineerd worden van 8 uur tot 22 uur. 

Vandaag is in het Antwerpse vaccinatiedorp aan Spoor Oost het 100.000e vaccin gezet. Om nog meer mensen te kunnen vaccineren, schakelt het centrum nu een versnelling hoger. In de tweede helft van mei gaat het vaccinatiedorp 14 uur per dag vaccineren, tegenover gemiddeld 7,5 uur per dag in april. Daarnaast gaat het tempo omhoog tot 750 vaccins per uur, tegenover maximaal 550 per uur tot nog toe. 

Bekijk het verslag uit "Het journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Om die doelstellingen te behalen, wordt een beroep gedaan op extra vrijwilligers. Nu zijn er al 1.700 vrijwilligers ingezet of opgeleid, maar het vaccinatiedorp heeft een reserve van 7.000 vrijwilligers. Die zal nu aangesproken worden. 

Ook de wachtruimte is ondertussen uitgebreid met 375 vierkante meter. Dat levert per kwartier 100 extra plaatsen op voor mensen die net gevaccineerd zijn. 

De grootste uitdaging is het verkeer van en naar Spoor Oost in goede banen leiden. Omdat de groepen die gevaccineerd worden altijd maar verjongen, zal het aantal fietsstallingen verdubbelen tot 500. Er is ook een gratis Singelbus tussen Sint-Willibrordus en het Technisch Centrum tegenover het vaccinatiedorp. Voor auto's komen er 220 extra parkeerplaatsen. Voor de vlottere doorstroming is op Spoor Oost een bijkomende rijstrook naar de uitrit aangelegd. 

Vaccinatiecampagne komt op dreef

Deze week worden in Vlaanderen precies 468.845 vaccins toegediend. Dat is meer dan een verdubbeling in vergelijking met vorige week. Het gros van die vaccins gaat naar mensen met een ziekte zoals diabetes of hartproblemen. Toch zal pas eind mei de vaccinatiecampagne op kruissnelheid komen. Vanaf dan komen er telkens meer dan 750.000 vaccins per week aan. 

"De vaccinatiecentra kunnen zonder veel problemen 700.000 vaccins per week zetten. Met de bijna 470.000 vaccins die er nu aankomen, kunnen ze al een stevige tand bijsteken",  zegt VRT NWS-verslaggever Katty Allaert. "Volgende week daalt het aantal geleverde vaccins opnieuw onder de 300.000, maar vanaf eind mei krijgen we vier weken op rij meer dan 750.000 vaccins." 

Op dit moment worden vooral mensen gevaccineerd met onderliggende aandoeningen, die een besmetting met het coronavirus erg gevaarlijk maken. Tegen de laatste week van mei zal iedereen in die groep een eerste prik gekregen hebben. Dan zal zowat de helft van de volwassen bevolking in Vlaanderen gevaccineerd zijn. De doelstelling om tegen 11 juli elke volwassen Vlaming een eerste dosis te hebben toegediend, is daarmee nog altijd haalbaar, volgens Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V).

8 miljoen vaccins

Vandaag heeft premier Alexander De Croo (Open VLD) het vaccinatiecentrum in Gent aan Flanders Expo bezocht. Hij blikte er vooruit de op de nieuwe fase die ingaat in het Belgische vaccinatieplan. 

"De komende weken worden er 8 miljoen vaccins geleverd", zegt hij. "Tot nog toe hebben we er 4 miljoen gekregen. De versnelling gaat echt effect hebben. Vandaag zijn één op de drie volwassen in ons land gevaccineerd, maar nu gaat het bijzonder snel gaan. We gaan naar een niveau van vaccinatie waarmee we ons leven terugkrijgen."

"Het is dankzij de vaccinaties dat volgende week de terrassen opnieuw opengaan en dat we tijdens de maand juni meer activiteiten binnen gaan kunnen doen."

Bekijk hier het gesprek met premier Alexander De Croo (Open VLD) over de versnelling in de vaccinatiecampagne:

Videospeler inladen...

Meest gelezen