Caspar Huurdeman

Vlaamse Sportfederatie vreest tekort aan sportmonitoren op zomerkampen

De Vlaamse sportfederatie, de koepelorganisatie van Vlaamse sportclubs, vreest een tekort aan gediplomeerde trainers en monitoren tijdens de zomer. Begin dit jaar werd door de federale regering een loonplafond vastgelegd voor verenigingswerk. Monitoren zouden daardoor slechts één week per maand een sportkamp kunnen begeleiden vooraleer ze dat loonplafond bereiken. De regering beloofde een uitzondering te maken tijdens de zomermaanden, maar die belofte is nog niet ingelost, klinkt het.

"De Vlaamse sportclubs zouden tijdens de zomer op zoek moeten naar een derde meer coaches", zegt de Vlaamse Sportfederatie bezorgd.  "En we vrezen dat ze die op korte termijn niet zullen vinden."

De federale regering voerde begin dit jaar een nieuwe wet in die onder meer bepaalt hoeveel trainers en monitoren maximaal mogen bijverdienen. Het plafond werd op 532 euro per maand gelegd. Als een coach meer krijgt, wordt dat voortaan door de fiscus beschouwd als een beroepsinkomen, en dan moeten daarop extra belastingen betaald worden.

Bekijk hier de reportage in "Het Journaal" over kleuterjuf Zoë: (lees eronder verder) 

Videospeler inladen...

Kampen annuleren, maar daar durven we nog niet aan denken

Steven Dutry, Sportievak

"Normaal gezien werkt een coach tijdens de zomer een viertal weken mee", stelt Steven Dutry van Sportievak, dat sportkampen organiseert. "Er zijn dan twee oplossingen om het mogelijk tekort aan monitoren op te vangen. Of je trekt minder gekwalificeerde monitoren aan, maar dat doen we niet graag. Of we gaan kampen annuleren, maar daar durven we nog niet aan denken."  

De federatie vraagt daarom aan de regering om snel werk te maken van een aanpassing. Of het loonplafond per maand  zelfs weer af te schaffen. "Want er bestaat al een jaarlijks loonplafond. Het zou voor de organisatoren van kampen veel handiger zijn als monitoren meer vrijheid hebben om zelf te kiezen wanneer ze hun kampen geven, gespreid over verschillende vakantieperiodes of geconcentreerd in één periode."

Beluister hieronder het gesprek met  Steven Dutry van Sportievak in "De ochtend" op Radio 1: 

Alistair Berg

Meest gelezen