Videospeler inladen...

Voormalig bouwmeester Van Broeck: "Aanbouw aan het Steen moet niet mooi zijn"

In Antwerpen is er beroering ontstaan over het gebouw dat naast het "Steen" wordt opgetrokken. Veel Antwerpenaren vinden het niet mooi, maar dat is naast de kwestie, zegt voormalig Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck in "De afspraak". "Ik ben niet bezig met schoonheid, architectuur moet maatschappelijk meerwaarde creëren".

Van Broeck, die zelf ook een ontwerp instuurde voor de aanbouw, vindt dat het gekozen plan een goed ontwerp is en dat heeft niets te maken met schoonheid. "Ik ben nog nooit bezig geweest met schoon op het vlak van architectuur. De eerste bouwmeester heeft gezegd dat een bouwbeleid erop gericht is om dingen goed te maken. Architectuur moet maatschappelijk meerwaarde creëren. Over schoon heb je altijd ruzie, want iedereen heeft een andere smaak. Er zijn trouwens ook heel wat Antwerpenaren die het ontwerp heel mooi vinden."

 "Mensen beseffen niet hoe dat proces verloopt. Men begint twee jaar vooraf met de vraag wat men wil bouwen. Wat moet erin komen, welke functies moet het hebben. Dan gaat men de hele geschiedenis bouwkundig en archeologisch laten onderzoeken. Zo'n projectdefinitie beslaat gemakkelijk 120 pagina's en neemt twee jaar in beslag".

De communicatie met de Antwerpenaren had wel beter gekund. "Er zijn twee zaken die je moet doen. Bij de opmaak van de projectdefinitie de burger vragen wat hij goed of slecht vindt en wat hij nodig heeft. Na de beslissing moet je de burger ook informeren over wie er heeft meegedaan, waarom en wat er gaat gebouwd worden", besluit Van Broeck.

Bekijk hier het hele gesprek met Van Broeck:

Videospeler inladen...

Meest gelezen