AFP or licensors

Was politiegeweld bij La Boum 2 gerechtvaardigd of niet?

Ooggetuigefilmpjes van politieagenten die afgelopen zaterdag hardhandig optraden tegen aanwezigen van La Boum 2, in Brussel, hebben een stevige discussie op gang gebracht. N-VA-fractieleider Peter De Roover stelt dat er “te veel aanwijzingen zijn dat er effectief excessief optreden is geweest van de politie”. Premier Alexander De Croo (Open VLD) zegt dat er een onderzoek komt naar het politieoptreden, maar hij wijst ook met een beschuldigende vinger naar de organisatoren: “Evenementen als dit brengen alleen maar slechte beelden en dat hebben we ook gezien.”

De tweede editie van La Boum, waarbij zaterdag zo'n 2.000 mensen naar het Ter Kamerenbos in Brussel kwamen om er hun ongenoegen te uiten tegen de coronamaatregelen, leverde inderdaad geen fraaie beelden op.

Bekijk het gesprek met criminoloog Evelien De Pauw uit het "Laat Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Omdat de voorzorgsmaatregelen niet nageleefd werden en omdat de vraag om het park te verlaten niets opleverde, besloot de politie rond 18 uur om het park te ontruimen. Daarbij werden de grote middelen ingezet: het waterkanon, traangas en pepperspray.

In de klassieke en op sociale media verschenen beelden van verschillende mensen die hard werden aangepakt in en om het Ter Kamerenbos: onder andere een man die getrapt werd door de politie terwijl hij op de grond lag en een vrouw die een fikse pepperspraydouche kreeg nadat ze een agent had aangesproken.

Ook Maxime uit Vaalbeek, in Vlaams-Brabant kan ervan meespreken. Op beelden, gemaakt door de Portugese zender RTP, is te zien hoe hij door agenten werd meegesleurd en tot twee keer toe pepperspray in zijn gezicht kreeg.  

“Ik ben naar Brussel getrokken om vreedzaam te protesteren, niet om amok te maken of te feesten", getuigde de jongeman vandaag op Radio 2 Vlaams-Brabant. "Ik hield me in het Ter Kamerenbos aan alle coronamaatregelen ook al zijn die volgens mij niet wettig. Ik had een mondmasker op, hield voldoende afstand en was gewoon een kruiswoordraadsel aan het oplossen toen de politie mij aanviel. Eerst probeerden ze mij met stokken weg te jagen en toen hen dat niet lukte, hebben ze mij de volle laag geven met pepperspray."

Uiteindelijk vielen er zaterdag zo’n 25 gewonden: 15 deelnemers en 10 politieagenten. 132 aanwezigen werden opgepakt.

“Excessief optreden”

Dat de aanwezigen heus niet allemaal lieverdjes waren, daarvan is N-VA-fractieleider Peter De Roover zich terdege bewust. “We zien dat het niet alleen eerlijke actievoerders op de been brengt, maar zoals bij vele soortgelijke dingen ook relschoppers die zich dan gaan mengen”, zei hij vanmiddag in de Kamer. 

Ondanks de aanwezigheid van die heethoofden stelt De Roover zich ernstige vragen bij het politieoptreden van afgelopen zaterdag. “Wij moeten heel erg opletten om op basis van foto’s en altijd uit een context gerukte filmpjes een oordeel te vellen."

We moeten antwoorden krijgen op de terechte vragen die gesteld zijn bij dit optreden.

N-VA-fractieleider Peter De Roover

"Maar er zijn te veel aanwijzingen dat er effectief excessief optreden is geweest van de politie in Brussel. En niet alleen tegen weerbarstige relschoppers, waar de politie de ruimte moet hebben om te kunnen optreden, maar ook tegen mensen die - denk ik  - ook toch maar op een fatsoenlijke manier uiting geven aan terechte bekommernissen over burgerrechten.” 

De Roover dringt erop aan dat minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) ernstig bekijkt wat er is gebeurd, zodat “wij ook antwoorden krijgen op de terechte vragen die gesteld zijn bij dit optreden”.

Beluister hier wat N-VA-fractieleider De Roover vanmiddag zei in het federaal parlement en lees eronder verder:

Onderzoek

De politie liet gisteren al weten dat ze de filmpjes onderzoekt en de precieze context van de beelden probeert te achterhalen. Zowel bij minister Verlinden, premier Alexander De Croo (Open VLD) als bij Brussels burgemeester Philippe Close (PS) is te horen dat ze het onderzoek afwachten.

Minister Verlinden nam wel al de verdediging van de politie op zich. "Ze hebben eerst de mensen gevraagd om terug naar huis te keren. Toen wat relschoppers met elkaar zijn beginnen te vechten en ook geweld gebruikten tegen de politie, hebben ze doortastender opgetreden om te voorkomen dat het uit de hand zou lopen."

Premier De Croo voegde er vandaag aan toe dat de organisatoren van La Boum om problemen hebben gevraagd door op te roepen om naar het Ter Kamerenbos te komen. 

“Want voor een stuk trek je mensen aan die alleen maar de bedoeling hebben om in gevecht te gaan met de politie. En anderen die niet die bedoeling hebben, worden daar een stuk in meegesleurd. Evenementen als dit brengen alleen maar slechte beelden en dat hebben we ook gezien.”

Bekijk hier de volledige reactie van premier De Croo en lees eronder verder:

Videospeler inladen...

Vincent Houssin, ondervoorzitter van politievakbond VSOA apprecieert het dat burgemeester Close achter zijn politie blijft staan en wijst naar de aanwezigen. 

Hij merkt ook op dat “mensen die thuis blijven of wettelijk buitenkomen, zo’n zaken niet tegenkomen”.  Houssin toont weinig genade: "Ik heb jongeren gezien die zich niet gedragen: coronamaatregelen niet respecteren en politie uitdagen."

Mensen die thuis blijven of wettelijk buitenkomen, komen zo’n zaken niet tegen.

Vincent Houssin, politievakbond VSOA

De vakbondsman neemt het op voor zijn collega's en is ervan overtuigd dat “dat 99 procent van de politiemensen hun werk correct doen” en niet uit zijn op geweld. “Zij hadden zaterdag ook liever in hun zetel gezeten.” 

Houssin vindt ook dat de beelden die circuleren goed geanalyseerd moeten worden. Maar als de beelden in hun bredere context worden gezien, denkt hij dat er “misschien ogen open zullen gaan”. Als uit onderzoek blijkt dat een politieagent over de schreef is gegaan, zo verzekert hij, dan zal die daar op aangesproken worden en eventueel voor gestraft worden.

Beluister hier de reactie van Vincent Houssin van VSOA in het Radio 1-programma "De wereld vandaag":

Meest gelezen