Zuid-Afrika stopt met fokken van leeuwen voor jacht of toerisme

In Zuid-Afrika wil de regering een einde maken aan het fokken van leeuwen voor de jacht of het toerisme. Dat heeft de minister van Milieu bekendgemaakt. Toch wil het land zich blijven aanbieden als een reisbestemming voor jagers die groot wild willen schieten. 

De regering van Zuid-Afrika wil een einde maken aan het fokken van leeuwen voor van de jacht of toeristen, en de handel in producten als leeuwenbotten. Dat heeft de Zuid-Afrikaanse minister van Milieu Barbara Creecy gezegd. Creecy kondigde ook aan dat Zuid-Afrika niet zal lobbyen voor het versoepelen van internationale beperkingen op producten als ivoor of de hoorns van neushoorns.

Het fokken van leeuwen is een grote industrie in Zuid-Afrika, vaak in erbarmelijke omstandigheden. Toeristen kunnen de tamgemaakte welpen aaien, of wandelingen maken met de dieren. De oudere leeuwen worden vaak neergeschoten in georganiseerde jachtpartijen.

Nardus Engelbrecht

Jacht op leeuwen en neushoorn big business in Zuid-Afrika

Hoewel Zuid-Afrika wereldwijd de strijd aanvoert tegen de handel in hoorns van neushoorns en ivoor, krijgt het land ook kritiek vanwege de leeuwenfokkerij en de handel in leeuwenbotten, waaraan in de Chinese geneeskunde een helende werking wordt toegeschreven.

Particuliere neushoorn-eigenaren lobbyden de afgelopen tijd voor versoepeling van het verbod op de handel in neushoornhoorns om zo de conservatie van de soort te financieren.

In Zuid-Afrika bevinden zich een aantal van 's werelds grootste populaties bedreigde diersoorten, waarvan er veel zich bevinden op particuliere grond. Bijna alle overgebleven neushoorns in de wereld leven in Zuid-Afrika. 

De jacht op wilde neushoorns, olifanten, leeuwen en luipaarden is toegestaan onder strikte voorwaarden en is een aanzienlijke bron van inkomsten geworden voor het land. De jachttoeristen komen met name uit de Verenigde Staten. In totaal is de trofeeënjacht jaarlijks goed voor maar liefst 287 miljoen euro. 

Meest gelezen