ImageGlobe

Apothekers gaan rokers helpen om te stoppen

31 mei is het werelddag tegen tabak. Apothekers hebben daarom besloten om hun steentje bij te dragen. De hele maand zullen ze extra aandacht geven aan de rookproblematiek. Door klanten aan te spreken en eventueel door te verwijzen naar een tabacoloog.   

Hilde Deneyer uit Overijse is één van de vele apothekers die in mei klanten gaat aanspreken die roken. Al wil ze wel benadrukken dat rokers zich niet verplicht moeten voelen om in gesprek te gaan. "Een openingsvraag zou bijvoorbeeld kunnen zijn "Is het goed als we het even hebben over roken?" Als daar een positief antwoord op komt, kunnen we verder peilen naar de situatie. Hoeveel sigaretten rookt de patiënt, heeft hij al eerder een poging gedaan om te stoppen, en kijken of hij eventueel gemotiveerd kan worden om te stoppen met roken. En wat de concrete acties dan zouden kunnen zijn." 

2600 stoppers

De apothekers krijgen voor die gesprekken begeleiding van de vzw Gezond Leven. “We weten dat zelfs een kort gesprek mensen kan overtuigen om een poging te doen om te stoppen.” zegt Dries Vandenbempt, stafmedewerker bij Gezond Leven. “Stoppen met roken is een proces van vallen en opstaan. Sommige rokers hebben verschillende pogingen nodig, maar de apotheker kan de roker hierbij uitstekend ondersteunen”,

Ook het Vlaams Apothekers Netwerk staat achter de actie. "Als elke apotheker in Vlaanderen en Brussel één iemand kan overtuigen om te stoppen met roken, zijn dat 2600 rokers minder" besluit directeur Hilde Deneyer. 

Meest gelezen