Burgemeester van Sint-Truiden mogelijk al in maart gevaccineerd: "Onethisch", vindt oppositie 

In Sint-Truiden zou burgemeester Veerle Heeren (CD&V) in maart al gevaccineerd zijn, dat schrijven de kranten Het Belang van Limburg en Het Nieuwsblad vandaag. Volgens gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove van oppositiepartij Vooruit werd Heeren op 10 en 31 maart al gevaccineerd. Ook enkele familieleden en andere medewerkers zouden al een prik gekregen hebben, op een moment dat de 85-plussers aan de beurt waren in het vaccinatiecentrum van Sint-Truiden. Heeren is 56. Vandenhove eist een onderzoek.

"Het is onethisch", reageert Vandenhove op die vaccinatieafspraken. "Het is geen manier van handelen omdat er duidelijk een systeem achter zit, waarbij de burgemeester en de mensen uit haar entourage eerder ingeënt worden, ongeacht of ze daar al recht op hebben", zegt hij. "Het gaat hier om een gezondheidscrisis en ik vind het geen manier van doen. Vandaar dat ik de gegevens waarover ik beschik, zal overmaken aan de gouverneur Jos Lantmeeters en het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid."

Geen commentaar

Op de gemeenteraad enkele weken geleden zei Heeren al dat ze geen commentaar geeft over haar medisch dossier. Ze zei niets over het al dan niet gevaccineerd zijn, maar een lokale Truiense website (die zich in het verleden al eerder subjectief uitliet over het stadsbestuur) heeft nu screenshots van het lokale vaccinatiecentrum, waaruit wel degelijk zou blijken dat Heeren al gevaccineerd is. Volgens Vandenhove is de bewuste info via een medewerker van het vaccinatiecentrum binnengekomen.

De vaccinatie is een medische daad en verbonden aan het beroepsgeheim
Veerle Heeren, burgemeester Sint-Truiden

"Voor alle duidelijkheid, de vaccinatie is een medische daad en dat behoort tot ieders levensdossier en daar is een medisch beroepsgeheim aan verbonden", zegt burgemeester Veerle Heeren aan Radio 2 Limburg. "Ik ben gevat geweest door dingen uit mijn eigen dossier. Ik kan alleen verantwoordelijk zijn voor mezelf, en ik zal de nodige stappen nemen, maar dat is een persoonlijke aangelegenheid. En zoals ik in de raadscommissie gezegd heb, ik heb zelf geen lijst en ik heb geen reservelijst. En als ik vragen gekregen heb de voorbije maanden, dan heb ik die heel professioneel doorgegeven aan het centrummanagement."

Er is daarmee ook geen wet die overtreden is.

Joris Moonens, Agentschap Zorg en Gezondheid

"Heel veel gaan we daarmee niet kunnen doen, maar als er vaccins zijn gegeven aan bepaalde mensen, zijn die gegeven. We kunnen die niet recupereren om die vaccins aan andere mensen te geven", zegt Joris Moonens, woordvoerder van het Agentschap Zorg en Gezondheid. "Er is daarmee ook geen wet die overtreden is. We proberen de mensen in volgorde van kwetsbaarheid en risico te vaccineren en dat lukt in Vlaanderen ook zeer goed. Er wordt over het algemeen eerlijk gehandeld. Maar als je in het vaccinatiecentrum een aantal vaccins voorhanden hebt, en je hebt niemand om te vaccineren, dan kan ik me voorstellen dat je belt naar mensen uit het gemeentebestuur of van wie je de gsm-nummers op zak hebt, omdat je zo dan snel een oplossing hebt voor die vaccins."

In Lommel kwamen in februari ook al twee schepenen in opspraak, omdat ze zich hadden laten vaccineren, samen met de bewoners van enkele rusthuizen.

Meest gelezen