Cafébazin Maaike: "De coronaregels veranderen mijn stiel van mensen bij elkaar brengen"

Cafébazin Maaike Vandendries van 't Stamineeke Webbekom bij Diest kijkt met een dubbel gevoel naar de heropening van de horeca. "Mijn stiel is mensen bij elkaar brengen aan een tafeltje en verbinding creëren, maar dat gaat nu niet meer zomaar." De heropening van haar caféterras op zaterdag doet ze bovendien in de eerste plaats voor haar klanten. "Voor het geld hoef je dat niet te doen."

Maaike Vandendries, de uitbater van 't Stamineeke Webbekom bij Diest, kijkt met een dubbel gevoel naar de heropening van de horecaterrassen op zaterdag. "Ik doe mijn stiel met hart en ziel en ik ben heel blij dat ik mijn klanten weer kan zien, maar mijn stiel, mijn werk als cafébaas, is veranderd door de coronaregels."

"Mijn product is eigenlijk mensen bij elkaar brengen aan een tafeltje", vertelt Vandendries aan Radio 2 Vlaams-Brabant. "Vroeger toen ik achter mijn toog stond en een klant vertelde me iets, dan kon ik zeggen: 'oh maar wacht, die andere klant daar heeft dat ook meegemaakt'. En dan geraakten die twee aan de praat door mij en zetten ze zich zelfs samen aan een tafeltje. Dat zal nu zaterdag nog niet kunnen."

Online toogbabbeltjes

Daarnaast is er ook de lage omzet: "De inkomsten van alleen een terras openhouden, kan je niet vergelijken met een normaal draaiend café. Ik doe het dus vooral voor mijn klanten. Ik ben al een hele tijd met hen in contact via Facebook en videocalls. Op die manier hebben we toch onze toogbabbeltjes. Maar ik merk dat ze het heel hard missen om te kunnen langskomen in mijn café. Dus het is goed dat het vanaf zaterdag weer kan."

Remmen los

Bij de heropening van de horecaterrassen zal er, in tegenstelling tot een eerdere heropening, geen verplichte registratie zijn voor horecaklanten. "Ik denk ook niet dat die verplichting de vorige keer veel heeft geholpen bij de contacttracing. Ik merkte toen dat mensen niet graag hun gegevens achterlaten."

Vandendries verwacht dat haar klanten zaterdag de remmen wel eens zullen willen losgooien. "En als horecabaas heb je dat graag. Mensen  zitten al maanden op hun tandvlees en nu mogen ze eindelijk ventileren. Alleen mag het nu niet té uitbundig worden, want het is aan mij om het in goede banen te leiden."

Meest gelezen