AFP or licensors

Chinese raket dreigt ongecontroleerd neer te storten op aarde: "Afwachten, want nog veel onzekerheden"

Grote delen van de wereld maken zich zorgen over een deel van een Chinese raket dat ongecontroleerd op aarde dreigt neer te storten. Het gaat om een deel van een raket van het type Lange Mars 5B die onlangs is gelanceerd om een eerste module van het Chinese ruimtestation in een baan om de aarde te brengen. 

Meestal keren grote raketten op eigen kracht terug naar de dampkring, waar ze op een gecontroleerde manier opbranden. "De Chinezen doen dat blijkbaar niet", legt Koen Geukens van Volkssterrenwacht Urania uit. "Zij hebben de raket in een baan om de aarde laten terechtkomen. Dat zou op zich geen probleem zijn, als de raketmotor opnieuw kan ontsteken om de raket af te remmen zodat de zwaartekracht het wint en de raket gecontroleerd in brokken naar beneden komt."

Vorig jaar is hetzelfde gebeurd nadat ze met dezelfde raket een testlancering hadden uitgevoerd

Blijkbaar pakken de Chinezen het niet zo aan. "Vorig jaar is hetzelfde gebeurd nadat ze met dezelfde raket een testlancering hadden uitgevoerd", zegt Geukens. "Toen vroeg men zich af of het controlesysteem niet had gewerkt. Dat dit nu voor een tweede keer gebeurt, geeft aan dat er geen controlesysteem in zit."

Vorig jaar is alles min of meer goed afgelopen, hoewel er wel brokstukken in Ivoorkust zijn terechtgekomen. "Maar het traject van die rakettrap leidt ook over bijvoorbeeld de Oostkust van de Verenigde Staten", weet Geukens.

Afwachten dus. "Men heeft een voorspelling gemaakt wanneer het ding zou kunnen terugkomen", zegt Koen Geukens. Dat zou op 10 mei zijn, rond 3 uur 's nachts onze tijd. Maar er is nog veel onzekerheid, want er is een marge van 41 uur.

In totaal is dat zo'n 20 ton zwaar

"Dit is een vrij groot ding", weet Geukens. Hij heeft het over een buis van 33 meter lang en een  diameter van 5 meter, waarin twee grote brandstoftanks zitten, plus nog een hele reeks andere tanks en motoren. "In totaal is dat zo'n 20 ton zwaar."

Hoewel het ding in brokken zal uiteenvallen die meestal opbranden in de dampkring verwacht Geukens dat enkele brokstukken op aarde zullen neerstorten. Dat zal zeker niet hier zijn, want ons land ligt te ver van de evenaar. "De hoek van de baan met de evenaar is 41,5 graden, dus ligt de gevarenzone tussen 41 graden noorderbreedte en 41 graden zuiderbreedte."

Meest gelezen