AFP or licensors

VN veroordeelt "excessief" politiegeweld in Colombia: 19 doden en 850 gewonden bij protest tegen belastinghervorming

In Colombia zijn de voorbije 5 dagen zeker 19 mensen om het leven gekomen en bijna 850 gewond geraakt tijdens betogingen in verschillende steden tegen de belastinghervorming die de regering wilde doorvoeren. De Verenigde Naties veroordelen het "excessieve geweld" tegen betogers. Intussen heeft minister van Financiën Alberto Carrasquilla zijn ontslag ingediend, een dag nadat president Ivan Duque zijn voorstel tot belastinghervorming had ingetrokken. 

De voorbije dagen werd in verschillende steden in Colombia massaal gemanifesteerd tegen een omstreden belastinghervorming die de regering had voorgesteld. Bij dat protest traden de Colombiaanse politie en het leger hard op. 

Op beelden was onder meer te zien hoe de politie vanop brommers betogers beschoot met traangas en rubberkogels. Volgens een officiële balans kwamen bij dat politie-optreden zeker 19 mensen om het leven. Onder hen ook een politieagent. Bijna 850 mensen raakten gewond, onder hen zo'n 300 burgers.

De Verenigde Naties veroordelen het "excessieve geweld" tegen betogers. De organisatie toont zich vooral bezorgd om wat er in de stad Cali is gebeurd, waar de politie het vuur opende op de betogers. De woordvoerster van het Hoog Commissariaat voor de Rechten van de Mens roept op om de kalmte te bewaren, met het oog op woensdag, wanneer een nieuwe dag van protest is gepland. "Vuurwapens mogen enkel als laatste hulpmiddel gebruikt worden", klinkt het.

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Minister van Financiën neemt ontslag

De belastinghervorming zoals de regering ze wilde doorvoeren, moest zo'n 23 miljard Colombiaanse pesos opleveren (ongeveer 8 miljoen euro) om de economische crisis, veroorzaakt door de coronapandemie, aan te pakken.

Maar de demonstranten vrezen dat vooral de armere bevolking en de middenklasse erdoor getroffen zullen worden. En die hebben al zwaar te lijden onder de coronacrisis. Als gevolg van het felle protest heeft president Ivan Duque zondag beslist om de hervorming voorlopig in te trekken. Hij wil "zo snel mogelijk werken aan een nieuw project".

Een dag later stapte de minister van Financiën, Alberto Carrasquilla, op. "Door in de regering te blijven zitten zou het moeilijk worden om snel en efficiënt de nodige consensus op te bouwen rond een nieuw hervormingsvoorstel", argumenteerde Carrasquilla zijn ontslag. Hij waarschuwde in zijn mededeling ook dat een hervorming wel degelijk nodig is, omdat anders "de macro-economische stabiliteit van het land ernstig in gevaar zou komen".

Carrasquilla zal in de Colombiaanse regering worden opgevolgd door de econoom José Manuel Restrepo, die tot nu toe minister van Handel was.

Bekijk hier enkele beelden van afgelopen weekend:

Videospeler inladen...

Meest gelezen