Archieffoto uit periode voor het coronavirus.
Freek Willems

Denemarken heeft al een coronapas, hoe werkt die? "Na negatieve test 3 dagen de kans om te doen wat je wil"

De Vlaamse en Brusselse regering overwegen om een "coronapas" in te voeren, een bewijs dat je gevaccineerd bent of recent negatief hebt getest en waarmee je toegang krijgt tot bijvoorbeeld restaurants of de bioscoop. In Denemarken bestaat zo'n pas al. Sara Adam, een Vlaamse vrouw die in Kopenhagen woont en werkt, legt uit hoe die werkt. In Duitsland is er nog geen coronapas, maar daar staat wel een reeks versoepelingen voor gevaccineerden in de steigers.

Met een coronapaspoort, een papieren document of een app op de smartphone, kan je aantonen dat je gevaccineerd bent of recent een negatieve test hebt afgelegd. Zowel Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) als Vlaams minister van Volksgezondheid en Welzijn Wouter Beke (CD&V) liet de voorbije dagen verstaan voorstander van zo'n pas te zijn.

Zo’n pas zou je dan het recht geven om naar de kapper te gaan of op restaurant, op café of naar de bioscoop. Eindelijk wat meer vrijheid dus na een lange periode waarin onze bewegingsvrijheid fors werd ingeperkt. Maar verschillende discriminatie-experts uiten hun bezorgdheid over die plannen. Iemand weigeren op het openbaar vervoer, op café of op restaurant omdat die niet gevaccineerd is, kan je niet zomaar doen, stellen zij.

Vlaanderen en Brussel zouden het paspoort pas willen invoeren als iedereen de kans gehad heeft om zich te laten vaccineren. De twee regio’s zouden in elk geval niet de eerste in Europa zijn die zo’n pas invoeren. In Denemarken bestaat die al een tweetal weken. En daar blijkt de pas vooral een testbewijs te zijn in plaats van een vaccinatiebewijs.

Beluister het gesprek met Sara Adam in "De wereld vandaag" (3/5/2021):

(c) Copyright 2020, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

"Sinds twee weken is zo goed als alles hier weer open", vertelt Sara Adam in "De wereld vandaag". Adam woont en werkt in de Deense hoofdstad Kopenhagen, ze is zelf nog niet gevaccineerd. "Je kan je hier gratis laten testen. Er zijn verschillende testcentra verspreid over Kopenhagen en ze zijn elke dag open van 7 tot 10. 15 minuten later heb je je resultaat en krijg je je bewijs op je smartphone."

De coronapas is 72 uur geldig. Wie negatief heeft getest, kan dus 3 dagen lang bij wijze van spreken doen wat die wil. "Ik heb al heel veel restaurants gedaan", getuigt Adam. "Ook op het werk zijn er binnenkort grote workshops. De dag ervoor komt er een pop-uptestcentrum naar het bedrijf, zodanig dat iedereen die aan de workshops deelneemt, zich kan laten testen. Op die manier kunnen de workshops doorgaan, met zo’n 50 mensen die fysiek aanwezig zijn."

Iedereen die ik ken, laat zich heel vaak testen

Sara Adam, Vlaamse in Kopenhagen

Om dat te kunnen bereiken is een enorme testcapaciteit nodig, erkent Adam. "Ik denk dat Denemarken op dit moment de grootste testcapaciteit ter wereld heeft." Die coronapas voelt "supernormaal" aan, vindt ze. "Iedereen die ik ken laat zich heel vaak testen. Iedereen is blij dat we die kans krijgen. Het is een kleine moeite om daarna 3 dagen te kunnen doen wat je wil."

En wat met de controles? Raakt iemand zonder bewijs of iemand die positief is nergens binnen? "Neen, die pas wordt echt overal gecontroleerd. Op café is het meestal de ober die dat doet wanneer je binnenkomt. Je moet ook 30 minuten op voorhand je tafel boeken als je binnen wil zitten."

Over de invoering van de coronapas was in de Deense politiek weinig discussie, weet Adam. "Ik denk dat maar 1 van de 10 partijen tegen was." De besmettingscijfers in Denemarken zijn intussen "heel laag en blijven stabiel", zegt Adam. "En mensen die corona hebben worden er snel uitgehaald. Ik heb ook het gevoel dat de mensen zich hier heel goed aan de coronaregels houden."

Bekijk hier het verslag van "Het journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Duitsland: versoepelingen voor gevaccineerden

In Duitsland hebben de partijen binnen de regering dan weer een akkoord bereikt om een aantal versoepelingen in te voeren voor gevaccineerden. De wet zou deze week nog goedgekeurd moeten worden, waardoor hij mogelijk al in het weekend kan ingaan. (In sommige deelstaten worden delen ervan echter al toegepast.)

Gevaccineerden en mensen die van COVID-19 genezen zijn, zullen dan weer zoveel mensen mogen zien als ze willen. Zij zullen ook niet worden meegeteld als ze zich in een groep bevinden. Ze hoeven zich ook niet meer aan de avondklok te houden, ze mogen winkelen op afspraak en naar de kapper. Nu kan dat enkel als je een negatieve test kunt voorleggen.

Ook voor wie naar het buitenland reist en gevaccineerd is, vallen de beperkingen weg. En wie terugkomt uit een risicogebied heeft geen negatieve test meer nodig en moet niet meer in quarantaine. Die quarantaine is wel nog verplicht als men uit een gebied komt waar een gevaarlijke virusvariant rondgaat, zoals bijvoorbeeld Brazilië, India of Zuid-Afrika. De mondmaskerplicht en de afstandsregels blijven echter gelden, ook voor gevaccineerden.

Bekijk hier de reportage van "Terzake" met commentaar van correspondente Judith van de Hulsbeek (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

De Duitsers zien het niet als privileges voor gevaccineerden, maar als het teruggeven van hun grondrechten

Correspondente Judit van de Hulsbeek

Met een echte coronapas zullen de Duitsers voorlopig niet werken. "Daar is nog veel discussie over. Maar de druk was zo groot dat de versoepelingen nu al ingaan, ook al is er nog geen landelijke pas", legt correspondente Judith van de Hulsbeek uit in "De wereld vandaag". Wie gevaccineerd is, zal daarvan wel een bewijs moeten kunnen voorleggen. Normaal gezien is dat het in Duitsland gebruikelijke gele vaccinatieboekje.

In Duitsland is nog maar een kleine groep volledig gevaccineerd. 8 procent van de bevolking kreeg al alle nodige prikken, zo'n 7 miljoen mensen. "Er is dan ook wel wat vaccinatiejaloezie", zegt van de Hulsbeek. "Maar hier ziet men het niet als privileges voor gevaccineerden, wel als het teruggeven van hun grondrechten. Nu ze gevaccineerd zijn, kan men het niet meer maken die mensen hun grondrechten te ontnemen, zo wordt er hier over gedacht."

Beluister het gesprek met Judith van de Hulsbeek in "De wereld vandaag":

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen