Steve Buissinne via Pixabay

Discussie over mogelijk tekort van 1,3 miljoen euro in Hoeilaart

Onenigheid in de gemeenteraad van Hoeilaart. Daar zegt oppositiepartij CD&V dat het gemeentebestuur een financiële blunder heeft gemaakt van 1,3 miljoen euro. Dat geld staat ingeschreven als inkomsten voor het OCMW-rusthuis, maar krijgt de gemeente niet meer, klinkt het bij de partij. Klopt niet, zegt de burgemeester.

Hoe zit het met de 1,3 miljoen euro in de gemeente Hoeilaart? Daar gaat de discussie over tussen de meerderheid en de CD&V-oppositie. Het geld staat alleszins al ingeschreven bij de inkomsten, maar zal er nooit komen. Dat zegt gemeenteraadslid Patrick Demaerschalk (CD&V): “We hebben moeten vaststellen dat er momenteel een verlies is op de begroting van 2 miljoen euro. Dat heeft te maken met de kosten die we moeten maken door de coronacrisis, waar we uiteraard achter staan. Maar het grootste gat dat in de begroting is geslagen, ligt in ons OCMW-rusthuis Hof ten Doenberghe. Daar heeft men 1.3 miljoen euro teveel geboekt aan ontvangsten. Dat gaat om geld dat ze al hadden ontvangen van de zorgkassen van de Vlaamse overheid. Dat geld moet nu weer afgeschreven worden waardoor we met een grote schuld zitten.”

Fout van externen

Burgemeester Tim Van de Put (Open VLD) van Hoeilaart zegt resoluut dat dit niet klopt. “Het probleem van de 1.3 miljoen euro werd vorig jaar door externen veroorzaakt. Het Agentschap Zorg en Gezondheid had een subsidieregeling voor ons woonzorgcentrum. Maar intussen waren ze veranderd van systeem. Daardoor hadden ze ons verkeerde cijfers doorgegeven. We hebben die verkeerde cijfers ook ingeschreven. Achteraf bleek dat dat niet klopte. Op de gemeenteraad heb ik dat vorig jaar in december uitgelegd, en intussen is het probleem opgelost.”

Meer nog, volgens de burgemeester is de begroting positief. “Eind deze maand zal ik de jaarrekening van 2020 tonen aan de gemeenteraadsleden, en daar zullen ze zien dat er zelfs een overschot is van 3,4 miljoen euro.”

Meest gelezen