Hoeyberghs dient wrakingsverzoek in tegen rechtbankvoorzitter

De rechtszaak tegen Jeff Hoeyberghs is uitgesteld omdat de plastische chirurg de onpartijdigheid van de rechtbankvoorzitter in twijfel trekt. Hoeyberghs moest vandaag voor de strafrechter verschijnen naar aanleiding van een resem controversiële uitspraken tijdens een lezing van de conservatieve studentenvereniging KVHV. Maar zover kwam het dus niet: Hoeyberghs’ advocaat Hans Rieder diende vlak voor de zitting een wrakingsverzoek in. 

"Vrouwen willen wel de privileges van de mannelijke bescherming en het mannelijke geld, maar ze willen hun benen niet meer opendoen (...) Mannen die hulp zoeken bij een wijf. Weet jij hoe wij die noemen? Jeanetten." Het zijn enkele van vele controversiële uitspraken die Hoeyberghs deed tijdens een lezing van de conservatieve studentenvereniging KVHV in december 2019. Videobeelden van zijn optreden veroorzaakten al snel een storm van protest tegen de chirurg: zo liepen er ongeveer 1.500 klachten binnen bij het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (IGVM) en nog 152 meldingen bij het Interfederaal gelijkekansencentrum Unia.

Gerechtelijk onderzoek

De UGent distantieerde zich meteen van de uitspraken en schorste de KVHV voor twee maanden. Het parket van Oost-Vlaanderen startte bovendien een onderzoek naar de chirurg op verdenking van seksisme en discriminatie. Op 12 februari 2021 verwees de Gentse raadkamer Hoeyberghs door naar de correctionele rechtbank. Hoeyberghs zelf vroeg toen een buitenvervolgingstelling: de chirurg noemde zijn uitspraken subversief, maar niet strafbaar. "Ik ben geen seksist. Dat is belachelijk", klonk het verder nog. "Ik heb namelijk alles te danken aan de vrouw."

Rechtszaak uitgesteld

Vandaag vond normaal gezien de inleidende zitting plaats, maar daar stak de verdediging twee minuten voor aanvang een stokje voor: procedurepleiter Hans Rieder, advocaat van Hoeyberghs, diende een verzoekschrift tot wraking in tegen rechtbankvoorzitter Jan Van den Berghe. Rieder gaf nadien geen commentaar over de inhoud van het wrakingsverzoek. De verdediging trekt de onpartijdigheid van de rechtbankvoorzitter in twijfel. Die heeft nu twee dagen de tijd om te beslissen of hij zich terugtrekt. Als hij dat niet doet, moet het Gentse hof van beroep oordelen of de voorzitter kan aanblijven. De zitting werd voorlopig uitgesteld naar 22 juni.

Derde wrakingsverzoek

Het is het derde wrakingsverzoek in korte tijd dat topadvocaat Rieder heeft ingediend. In de zaak rond Optima Bank wraakte hij onderzoeksrechter Annemie Serlippens, waarna het hof van beroep haar van het dossier haalde. Later wraakte hij Serlippens opnieuw in het onderzoek naar Schild & Vrienden: volgens de verdediging was de onderzoeksrechter vooringenomen omdat ze verschillende tweets had geliket die tegen Dries Van Langenhove gericht waren. Serlippens besliste uiteindelijk zelf om zich terug te trekken uit het onderzoek. 

Meest gelezen