Foto: Unsplash

Hondenbaasjes pleiten voor "rijbewijs" voor gedisciplineerde loslopende honden

Marc Serneels van het burgerinitiatief "Verantwoord Los" vraagt om een soort van rijbewijs in te voeren voor honden, zodat die in bepaalde omstandigheden niet aan de leiband hoeven. Boswachters van het Agentschap Natuur en Bos zijn daar geen voorstander van omdat loslopende honden zichtbare en onzichtbare schade kunnen aanrichten aan de natuur.

Marc Serneels uit Herselt is al 35 jaar hondentherapeut en hij kwam met het idee van een hondenrijbewijs. "Een rijbewijs voor de auto betekent dat je op een verantwoorde manier aan het verkeer kan deelnemen. Bij honden is dat net hetzelfde: dat je op een bepaalde plek de hond van de leiband kan doen zonder de regels rond veiligheid, respect en overlast overtreden worden", legt Serneels uit op Radio 2 Antwerpen. 

Foto: Unsplash

Wat moeten honden dan kunnen om zo'n "hondenrijbewijs" te krijgen? "Heel goed luisteren naar de oproepsignalen van hun baas", vertelt Serneels. "Verantwoord los betekent dat de hond alleen los loopt op rustige paden waar je helemaal alleen bent. Als er iemand in beeld komt, zoals een fietser of jogger, wordt de hond teruggeroepen. Hij blijft bij jou. De honden blijven ook op de paden en lopen niet in het bos, of achter de schapen of andere dieren."

Verantwoord los betekent dat de hond alleen los loopt op rustige paden. Hij blijft bij jou en loopt niet in het bos

Marc Serneels van burgerinitiatief "Verantwoord Los"

Het Agentschap Natuur en Bos is geen voorstander van zo'n hondenrijbewijs, schrijft Gazet van Antwerpen. Volgens het agenschap kunnen ook perfect afgerichte honden schade aanrichten aan de natuur.  Bovendien is het heel moeilijk te controleren voor boswachters. "We hebben elk weekend incidenten met loslopende honden", vertelt Jeroen Denaeghel van Natuur en Bos op Radio 2 Antwerpen, "van doodgebeten reekalfjes tot verstoren van vogelnesten die op de grond liggen. Het lijkt ons het veiligst om de wetgeving toe te passen: honden aan de leiband. Ook vraag ik me af of alle wandelaars zich gerust voelen als een grote hond losloopt."

We hebben elk weekend incidenten met loslopende honden

Jeroen Denaeghel, Agentschap Natuur en Bos

Instincten van een hond kunnen wel degelijk onder controle worden gehouden, zegt Serneels. "Politiehonden en jachthonden bewijzen dat elke dag. Dat vereist wel inzet, controle en training. Voor alle duidelijkheid: wij zijn ook tegen onverantwoord los. Hondenbaasjes die dat doen, mogen van ons beboet worden."

Denaeghel wijst ook op onzichtbare schade die loslopende honden mogelijk kunnen aanrichten. "Honden kunnen een geurspoor achterlaten zodat een reekalf door zijn moeder wordt afgestoten. Dat is niet meteen zichtbaar."

Meest gelezen